Osijek
POVEĆANA EMPATIJA PREMA PSIMA

Azil u srpnju udomio rekordan broj pasa
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.
Ovaj podatak posebno je važan jer je Azil svake godine upravo u srpnju i kolovozu bilježio povećan broj pasa na skrbi

Epidemija COVID-19 donijela je promjene u brojne sfere života, pa tako i u Azil za pse udruge Pobjede. Tako se čini da je nova okrenutost životu u skladu s prirodom zasigurno donijela i bolje razumijevanje sugrađana o životinjama u potrebi. Naime, tijekom ovog srpnja Azil u Nemetinu zabilježio je rekordan broj udomoljavanja pasa od svog osnutka.

Ovaj podatak posebno je važan jer je Azil svake godine upravo u srpnju i kolovozu bilježio povećan broj pasa na skrbi zbog neodgovornih vlasnika koji bi ih ostavljali na ulicama ili pred vratima Azila uoči odlaska na godišnji odmor.

- Nama se ove godine dogodilo da smo samo u srpnju udomili 31 psa. Osim situacije s COVID-19 i činjenice da su brojni sugrađani ovog ljeta ostali u Osijeku, kao razlog velikog broja udomljavanja svakako je i naš dugogodišnji rad i osvještavanje građana o važnosti udomljavanje pasa. Tako smo ove godine udomili i psa koji je već osam godina kod nas, a došao je kao štene. Svi psi iz Azila cijepljeni su, čipirani, kastrirani i očišćeni od unutarnjih i vanjskih parazita, sve troškove navedenog snosi Grad Osijek, pa udomitelji nemaju nikakav trošak pri udomljenju i jedino što im preostaje je voljeti svog psa - naglašava Lucija Baraban iz udruge Pobjede.

Inače, Azil od ožujka poštuje sve preporuke Stožera civilne zaštite, pa je čak tijekom ožujka do travnja bio potpuno zatvoren za sve posjetitelje.

- Tijekom najstrožih mjera mi smo čak radili u timovima, i to u slučaju da se jedan od nas zarazi da ne moramo svi u izolaciju, nego samo taj tim. Čim su iznova dopuštena javna okupljanja, mi smo dopustili dolazak posjetitelja, ali pod svim mjerama. To znači da dezinficiramo povodce nakon svake šetnje i nosimo maske u kontaktu s posjetiteljima. Zanimljivo je da sada jako puno ljudi dolazi šetati pse baš kako bi boravili u prirodi, daleko od mogućnosti zaraze jer znamo da psi ne prenose zarazu. Mi ovdje imamo i dugogodišnje šetače, koji dolaze svake subote i nedjelje, a dobrodošli su i svi ostali - kaže Lucija Baraban.

Nepovoljna posljedica COVID-a na Azil svakako je smanjen broj donacija jer se volonteri konstantno brinu i o ozlijeđenim psima.

- Mi se stalno skrbimo i o bolesnim psima i onima na posebnim režimima prehrane. Tako smo nedavno prihvatili psa kojemu je netko pucao u nogu, pa mu je ona amputirana. Imamo i jednu kujicu koja je pronađena u šumi u teškom stanju, nakon što je rodila mrtve šteniće, te je također operirana. Stoga su nam donacije jako važne. Također želim reći da i dalje imamo liste čekanja za prijam pasa i u svakom trenutku imamo na skrbi 180 pasa, te još njih 20-ak koji čekaju udomljenje - naglašava Lucija Baraban.

Recimo i kako je primjerice u 2018. udruga Pobjede udomila 355 pasa. Osim toga, važno je napomenuti kako udruga Pobjede promiče prava i zaštitu svih životinja, pa su tako prethodne godine spasili još 72 životinje - neke su udomljene, a neke nakon oporavka vraćene u prirodu. Riječ je o mačkama, svinjama, ovcama, kozama, srnama, pticama i glodavcima.

U udruzi je danas oko 80 aktivnih volontera, s volonterskim ugovorima. Udrugu su osnovali 2009., skrb o Azilu preuzimaju 2010., a već godinu poslije registrirali su ga kao sklonište, koje uspjehe bilježi i u epidemiji COVID-19.

Nefreteta Z. Eberhard
KAKO POSTATI ŠETAČ PASA U AZILU
U udruzi Pobjede naglašavaju kako svatko može doći u Azil i šetati pse, bez obzira na prethodno iskustvo i znanje o psima. - Nije potrebna nikakva najava, može se doći svaki dan od 10 do 13 sati ili od 15 do 18 sati. U slučaju da osoba nema iskustva sa psima, mi ćemo dati mirne pse koje je lagano šetati i koji ne vuku. Svatko tko želi svoju djecu učiti empatiji prema ljubimcima, razmišlja o udomljavanju psa ili samo želi društvo za šetnju i boravak u prirodi, može doći kod nas. Može se ponijeti i rezervna odjeća, jer mi imamo prostor u kojem se možete preodjenuti, dobijete psa i povodac i šetajte - poručuje Lucija Baraban.
korona
JE UTJECALA NA VEĆI BROJ UDOMLJENJA
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike