Regija
TURISTIČKA KARTA OPĆINE TRNAVA

Kraj vrhunskih vina i najstarijeg marijanskog svetišta u regiji
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.
Na tamošnjem vinogorju počivaju vinarije, OPG-ovi, kušaonice, podrumi, vikendaši, manifestacija Bonavita. Svetište u Dragotinu prilika je za vjerski turizam

Trnavačko vinogorje, vinarije, vinski podrumi, kušaonice, najstarije marijansko svetište u Slavoniji – Dragotin, manifestacija Bonavita, vinska cesta Zlatarevac, dio poznatog lovišta Mačkovac i dr. – sadržaji su na kojima počiva turistička sadašnjost, turistički potencijali općine Trnava. Sa svojih šest naselja, na više do 80 kilometara kvadratnih, s 1600 stanovnika, ova općina najvinorodniji je kraj Đakovštine, s vinogorjem u Trnavi i Lapovcima, s tisućama trsova graševina, traminca, frankovke, pinota i drugih sorti grožđa, pretočenih u vina i za najprobranija nepca. Zaštitni znak trnavačkog vinogorja su vina graševina i traminac, kao i misna vina Đakovačko-osječke nadbiskupije, proizvedena u njezinoj tvrtki "Misna vina". Tu su i privatne vinarije, OPG-ovi, a i tvrtka "Đakovačka vina" prisutna je površinama u lapovačkom vinogorju.

Šampioni Bonavite

Što je vinorodna Trnava u očima vinara i vinarija ponajbolje svjedoči njezina tradicionalna Kulturno-gospodarska manifestacija vinara i vinogradara Slavonije i Baranje. Svi iz ove branše žele u svojim vitrinama imati šampionski pehar Bonavite.


– Ove godine zbog koronavirusa i epidemijskih mjera Bonavita je u svom 33. izdanju održana u reduciranom programu, i to 16. lipnja; održano je ocjenjivanje vina na koje je pristiglo 157 uzoraka iz cijele regije, a sve četiri šampionske titule Bonavite otišle su u Ilok – Iločkim podrumima i vinaru Ivanu Buhaču - kaže načelnica Trnave Irena Mikić Brezina, koja se nada kako će se 2021. Bonavita vratiti uobičajenom programu u velikom šatoru u kojem, uz dodjelu šampionskih pehara te zlatnih, srebrnih i drugih odličja Bonavite, bude održan i koncert, natjecanje nategača vina i dr.


Na ovu vinsku priču nadovezuje se vinska cesta Zlatarevac. Načelnica Mikić Brezina kaže da su tu vinarija Apostol, Agrozlatarevac te OPG Lukačević Hrvoja Lukačevića s vinarijom i kušaonicom. Trnavačko vinogorje privuklo je i brojne vikendaše, njih oko 120, pa Općina ubire porez na kuće za odmor i time pridonosi prihodima ove lokalne samouprave. Ova Općina ima i odlične prilike za vjerski turizam, a počiva na dragotinskom svetištu čija je crkva starija od 700 godina. Crkva se obnavlja, a otvoreni dio svetišta opremljen je infrastrukturom, vanjskim oltarom, postajama Križnog puta, šetnicama, velikim kipom BDM na otvorenom, na svojevrsnom vidikovcu.


– Dragotinsko svetište u turističkim je planovima općine. Nadbiskupija je još ranije imala plan opremiti ga objektima za duhovnu obnovu te objektima za smještaj, a za što je Općina mijenjala i Prostorni plan. No došle su na red neke druge potrebe. Općina je uvelike zainteresirana za razvoj vjerskog turizma u Dragotinu, no to ne može sama, pa računamo na Nadbiskupiju i dr. - kaže Mikić Brezina. Lani je asfaltirana županijska cesta Dragotin - Trnava, a s otprije izgrađenim pravcem Đakovo - Dragotin svetište čini još bližim hodočasnicima. Lani ih je na Veliku Gospu u Dragotin hodočastilo oko 6000.
Advent oduševio

Prije dvije godine Općina Trnava pokrenula je još jednu zanimljivu turističku priču svoga kraja – Advent u Trnavi koji je već prve godine, 2018., postigao odlične reakcije, posjećenost i mještana i gostiju.

– U ove dvije godine Advent u Trnavi odlično je primljen sa svojim sadržajima, a dolaze i brojni iz drugih mjesta, što nam je putokaz da svakako nastavimo tu manifestaciju - kaže Mikić Brezina. Jer Trnava je 15-ak kilometara od Đakova i samo 23 km od Slavonskog Broda, a u blizini je i državna cesta za Požegu. Na području ove općine je i elitna Lovačka kuća Kondrić, vlasništvo Hrvatskih šuma; pruža odličnu uslugu smještaja, prehrane, skupova, najma. U istoimenom selu, Kondriću, manifestacija je Lipanjske večeri, no ove godine nije održana zbog koronavirusa, a u Lapovcima je smotra KUD-ova Jesen u Lapovcima. Turistička priča ove općine počiva i na lovnom te cikloturizmu za koji načelnica kaže da se Trnava uključila u projekt sa Županijom i Gradom Đakovom. Na ulazu u Trnavu je samostansko dobro, a i đakovačka Srednja strukovna škola na tom je potezu nedavno kupila nekretninu za školsko poljoprivredno dobro. Uronjena sa svim ovim sadržajima i potencijalima u prekrasnu prirodu, općina Trnava čini zaokruženu priču u kojoj se može naći vrhunska kapljica, aktivni odmor, vikendaški bijeg od gradske žurbe i buke te duhovna okrepa i mir u dragotinskom svetištu. Dobro došli u općinu Trnava!


Suzana Župan
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana