Magazin
OG MANDINO

Najveći trgovac na svijetu
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.

U vremenima ekonomske krize savjeti za samopomoć još više dobivaju na težini. Og Mandino jedan je od najčitanijih autora inspiracijskih vodiča i knjiga za samopomoć prodanih u više od 25 milijuna primjeraka, čemu je posebno pridonijela ova priča o malom timaritelju deva Hafidu koji postaje najveći trgovac na svijetu slijedeći načela s deset osobitih svitaka uspjeha. U priči o Hafidu koji pokušava (i na kraju uspijeva) postati najvećim trgovcem na svijetu Og Mandino otkriva jednostavna, ali vrlo učinkovita načela iz “deset drevnih svitaka” koja su glavnom junaku pomogla na putu do željenog cilja...

Godine 1988., dva desetljeća nakon objavljivanja prvobitne varijante “Najvećeg trgovca na svijetu”, Mandino je knjigu povećao za još 19 poglavlja naslovljenih kao “Kraj priče”. Opisujući posljednje Hafidove dane i njegovu potragu za čovjekom koji će naslijediti škrinju s deset svitaka, nastojao je nadograditi svoje već vrlo popularno djelo (nadahnuto literaturom koju je iščitavao) i s čitateljima podijeliti vlastita iskustva i spoznaje sažete u Deset zavjeta za uspjeh.

Valja napomenuti da ni prvi ni drugi dio, koji se sad nalaze u jednoj knjizi, ne predstavljaju tek poticajnu (i pomalo autobiografsku) priču protkanu snažnim mislima - oni su također i vrijedan praktični priručnik koji opisuje načine njihova usvajanja i primjene. Činjenica da je i sam autor od neuspješnog prodavača životnog osiguranja i alkoholičara postao urednikom uvaženog časopisa, a zatim i piscem brojnih svjetskih bestselera govori u prilog učinkovitosti metoda i zakonitosti o kojima govori.

”Nesumnjivo najveća i najdirljivija priča koju sam ikad pročitao. Tako je dobra da vam nameće dvije obveze: prva je da je ne odložite dok je ne dočitate; a druga je da je svakako pročitate ako išta prodajete, a svi nešto prodajemo”, kazuje Robert B. Hensley, predsjednik uprave Life Insurance Co. iz Kentuckyja.

Darko Jerković
Možda ste propustili...

SVJETSKI DAN TURIZMA: OD RUDOLFA STEINERA DO NOVOG NORMALNOG

Povratak ravnoteže u ruralnom razvoju

RECEP TAYYIP ERDOGAN

Snovi o novom carstvu

MEĐUNARODNI ODNOSI: SAD-RUSIJA-KINA - OSOVINA MOĆI

Ravnoteža prijetnji: Ulazimo u neizvjesno i opasno vrijeme...

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI SVJETSKI POREDAK (I)

Globalizacija na popravnom,
promjene su neizbježne

2

SVJETSKI DAN TURIZMA: OD RUDOLFA STEINERA DO NOVOG NORMALNOG

Povratak ravnoteže u ruralnom razvoju

3

DIVLJA IMIGRACIJA

Šveđani se bude uz zvuke eksplozija ručnih granata