Magazin
TJEDNI OSVRT

Škorin put do propalog političara
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.

Da je predsjednik države i vlade biti lako, šef i premijer bio bi svatko, mogao bi nam na jednom od sljedećih koncerata zapjevati, nazovibećarac, solidni pjevač, ali neuspješni političar Miroslav Škoro. Jer i na nedavnim predsjedničkim izborima, unatoč općem optimizmu i ambicijama, bio je tek treći kandidat, a na parlamentarnim mu je Domovinski pokret završio kao treća politička snaga. No samo mjesec dana poslije već je zaronio i srozao se na četvrto mjesto. U konačnici mogao bi završiti kao Živi zid – nestati s političke scene.

A otkud Škori politički nagon, teško je odgonetnuti, osim eventualno previsokog mišljenja o samome sebi, sukobu ideala i stvarnosti, te pomalo koristoljublja. Još je prije 11 godina kao HDZ-ovac završio u saborskoj fotelji te ju je nakon samo devet mjeseci napustio. Nešto ga je, navodno, silno uvrijedilo. Špekuliralo se da je pjevač zapravo napustio politiku zbog svađe u HDZ-u, ali poznavatelji prilika navode da mu je “patio ego”. Naime, Škoro je tada tvrdio da odlazi iz politike zbog toga kako su političari prikazani u medijima. “Nažalost, mediji su stvorili takvu sliku u javnosti da su svi političari korumpirani, da su niškoristi i lopovi kojima je jedino stalo do fotelje, dobre plaće, dva mjeseca godišnjeg i povlaštene mirovine. Ja po svojoj vokaciji nisam takav i ništa od toga mi nije važno”, obrazložio je 2008. Ali možda najvažnije jest i činjenica što se radi o čovjeku bez ideologije, jasnih političkih stavova i ciljeva. Zato je i pitanje što su mu trebale sve te kandidature. Situiran je, a o politici još uvijek nije naučio puno, čak i unatoč postignutom doktoratu. Ni Škoro, ni Domovinski pokret naprosto nikako nisu opcije za 21. stoljeće. Jednostavno, zaglavili ljudi još u 19. O tome najbolje svjedoči i to što nisu htjeli sudjelovati u službenom protokolu proslave Oluje u Kninu. Štoviše, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin priznao je da je HOS nastao na temelju ustaške vojske, osvrnuvši se na pokušaj HOS-ovaca da s majicama “Za dom spremni” upadnu na službeno obilježavanje 25. obljetnice. Toliko i o Škori i o Domovinskom pokretu.

Osim još samo ovoga, nimalo nebitnog, a to je da je redatelj Dario Juričan objavio na Facebooku ironičnu “pohvalu brzoj ruci” jer je, kako kaže, prošlo samo pet dana od konstituiranja novog saziva Sabora, a Povjerenstvo za dodjelu gradskih prostora već je donijelo odluku da se Škorinu Domovinskom pokretu dodijeli gradski prostor od 200 četvornih metara u samom središtu Zagreba, po bruto mjesečnoj cijeni od samo 1252 kune. No komu će taj prostor zapravo trebati?!

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike