Svijet
RAZMIŠLJAJU O MJERI 14 DANA IZOLACIJE

Srbija za strance uvodi karantenu?
Objavljeno 14. kolovoza, 2020.
Srbija razmatra mogućnost uvođenja obveznog PCR testa ili dvotjedne karantene za strance, najavili su u četvrtak dužnosnici u Beogradu, a srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da će tu odluku razmatrati vlada i Krizni stožer.


Nakon što je epidemiolog i član Kriznog stožera Branislav Tiodorović nagovijestio kako se planira uvođenje obveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju, Dačić je rekao da ta odluka još nije donesena i da će ju u četvrtak razmatrati vlada, a dodatno Krizni štab za borbu protiv širenja zaraze koronavirusom.


"Odluka još nije donesena, a bit će motivirana namjerom da se zemlja zaštiti, poglavito kad je riječ o epidemiološkoj situaciji u drugim državama", rekao je Dačić za TV Prva, podsjetivši da su mnoge zemlje već propisale ograničavajuće mjere za strance.


Dačić je rekao da će se vidjeti "kakva je pojedinačno situacija u nekim zemljama".


Komentirajući mogućnost otvaranja granica Crne Gore i Grčke za turiste iz Srbije, te eventualnog uvođenja reciprociteta, Dačić je rekao kako je "reciprocitet politička mjera, a ovdje je riječ o epidemiološkim mjerama".


On je istodobno ocijenio da su mjere Crne Gore političke, a ne epidemiološke. "Kad pogledate kojim su zemljama liberalizirali ulazak, možete izvući zaključke", rekao je Dačić. On je ocijenio da je Hrvatska donijela "racionalnu mjeru" sa stajališta ekonomskih interesa i turizma jer je dopustila ulazak s PCR testom ili dokazom o turističkom aranžmanu.


Dačić je rekao kako ne očekuje promjenu odluke grčkih vlasti koje su skinule Srbiju s preporučene liste EU-a nakon što je u Srbiji uslijedio trend povećanja broja zaraženih koronavirusom. "Europska unija je sad na odmoru", rekao je Dačić, koji ne vjeruje da će Grčka uskoro otvoriti granice za turiste iz Srbije.


U međuvremenu u Srbiji pada broj novozaraženih koronavirusom, ali je i dalje veći od 200 dnevno, objavilo je njihovo ministarstvo zdravstva nakon što su zabilježena 254 nova slučaja i šestero umrlih. Na liječenju su 2454 pacijenta, od kojih je 87 na respiratorima.
Epidemiolozi upozoravaju na silazni trend broja hospitaliziranih i smanjenje broja oboljelih s težom kliničkom slikom, kao i sve manje pacijenata koji se sa simptomima zaraze javljaju u COVID ambulante. Od početka epidemije u Srbiji testirano je ukupno 770.997 ljudi, od kojih je 28.751 bilo pozitivno, a umrlo ih je 658. H
Najčitanije iz rubrike