Sport
EUROPSKA LIGA

Spašavali se protiv Dinama, sad u polufinalu
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Poznati su svi polufinalisti Europske nogometne lige čija se završnica igra na njemačkim stadionima. Manchester Unitedu i Interu pridružili su se ukrajinski Šahtar i španjolska Sevilla. Šahtar je u Gelsenkirchenu bio uvjerljiv protiv Basela s 4:1, a Sevilla je u dramatičnoj utakmici odigranoj u Duisburgu minimalno svladala Wolverhampton Wandererse s 1:0.

Šahtar je doista ove sezone prošao zanimljiv put. Podsjetimo, u skupini Lige prvaka igrao je protiv zagrebačkog Dinama i dvaput su se spašavali od poraza. Prvi put su u Donjecku “modri” vodili 2:1, a na kraju je završilo 2:2, da bi na Maksimiru hrvatski prvak u završnici došao do prednosti od 3:1 i do kraja susreta, u sudačkoj nadokadni, uspio sve prokockati. Šahtar se u Europsku ligu plasirao kao trećeplasirani u skupini u kojoj su još osim Dinama i Šahtara igrali i Manchester City i Atalanta, a, zanimljivo, tri momčadi iz te skupine i dalje su “žive” u europskim natjecanjima. Slično je Šahtar prošao i u četvrtfinale nakon što su Wolfsburgu postigli tri pogotka u samoj završnici (prvi u 89. minuti). Puno lakše su zato stigli do pobjede koja im je donijela plasman u polufinale. Svladali su švicarski Basel s 4:1, a prvi pogodak postigao je Junior Moraes u 2. minuti. Pobjedi Šahtar može zahvaliti svojoj brazilskoj koloniji jer je drugi pogodak postigao Taison u 22., treći Alan Patrick u 75. iz kaznenog udarca, a četvrti Dodo u 88. minuti. Počasni pogodak za Basel postigao je Van Wolfswinkel u prvoj minuti sudačke nadoknade. Šahtar će u polufinalu 17. kolovoza u Duesseldorfu igrati protiv milanskog Intera.

Sevilla je do pogotka vrijednog polufinala stigla u samoj završnici. Strijelac pobjedničkog pogotka bio je Lucas Ocampos u 88. minuti kada je glavom s desetak metara proslijedio centaršut Banege u sam donji desni kut nemoćnog Riija Patricija na golu Wolverhamptona. Sevilla je imala terensku nadmoć tijekom čitavog susreta, ali nije izradila ni jednu izglednu priliku za postizanje pogotka, a onda je do gola stigla na neočekivani način, u skok-igri u kojoj su do tada igrači engleskog sastava bili očekivano dominantni. I u polufinalu će se Andaluzijci sastati s engleskim predstavnikom, no susret u Kolnu protiv Manchester Uniteda 16. kolovoza bit će mnogo izazovniji. H/K.L.
Najčitanije iz rubrike