Osijek
BROJ 194 OVIH DANA JE “UŽAREN”

Telefon na Hitnoj ne prestaje zvoniti, zovu i zbog korone
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Najugroženiji su kardiovaskularni i neurološki kronični bolesnici starije životne dobi, ali i mala djeca

Toplinski udar, koji ove sezone nije rijetkost, a osjetio se i tijekom jučerašnjega dana, svakako je signal za oprez! Da su građani itekako zabrinuti i da imaju povjerenja u liječnike, i to posebice hitne medicine, pokazuje i učestalost poziva u Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Naime, prema pojašnjenju dr. med. Sunčice Prašnički, zamjenice voditeljice Zavoda, broj poziva u odnosu na uobičajena razdoblja povećan je za čak 50 posto! Za razliku od udvostručenog broja poziva, broj intervencija ovih dana povećan je za približno 20 posto.

- Kod nas telefon 194 radi neprestano i građani nas vrlo često zovu i to s raznim upitima. Osim uobičajenog interesa za korištenje lijekova, nerijetko zovu zbog pitanja koje bi postavili svome obiteljskom liječniku, no zovu nas jer do njega ne mogu doći. Traže i razne druge savjete, a tu su također i pitanja vezana uz koronavirus - otkriva dr. Prašnički.

Kad su u pitanju intervencije hitne pomoći, naša sugovornica kaže kako ove vrućine najčešće pogađaju kardiovaskularne i neurološke pacijente, i to uglavnom starije životne dobi. Dobra je vijest, ističe, što nisu zabilježene intervencije još jedne vrlo rizične skupine - male djece.

- Kod male djece nije do kraja razvijen centar za termoregulaciju, pa vrlo brzo dehidriraju. Srećom, nismo imali intervencija vezanih uz vrućine i najmlađe, što će reći da roditelji očigledno vrlo dobro paze na njih i to je svakako pohvalno - dodaje voditeljica županijskog ZHM-a. Ipak, koliko god imali godina, ističe nadalje, vrlo je važno voditi računa o vremenskom razdoblju izlaska na otvoreno tijekom velikih vrućina. Tako se preporuča ostanak u zatvorenom u vremenu od 11 do 16 sati, a što se posebice odnosi na osobe treće životne dobi. Svakako valja voditi računa i o pokrivalu za glavu, ali i o odjeći koja treba biti prozračna i svjetlijih boja. Svakako uza se, savjetuje dr. Prašnički, valja nositi bočicu s vodom i ne zaboraviti da je vrlo važan dovoljan unos tekućine. Kad je u pitanju hrana, ovih dana treba konzumirati lakše probavljivu hranu.

- Svake godine upozoravamo osobe starije životne dobi na poseban oprez i na nužnost ostanka u zatvorenom tijekom najjačega sunca. Ono što trebaju obaviti neka učine u ranim jutarnjim satima, i neka se suzdržavaju izlaska sve do kasnijih poslijepodnevnih sati. Kad su u pitanju lijekovi, trebaju ih uzimati onako kako im je to propisao liječnik - prokomentirala je dr. Prašnički.

Marija Mihelić
DO KRAJA TJEDNA SPARNO S KIŠOM
Vrijeme će sve do kraja tjedna biti vrlo toplo, a temperature mogu biti čak i do 32 C stupnja. Kako se očekuju povremeni pljuskovi praćeni grmljavinom, za očekivati je da će uz osjet topline također biti pojačana sparina, što utječe na zdravlje.

Još danas bi trebalo biti bez kiše, a potom nas u petak očekuje kiša uz visoka 32 stupnja. U nedjelju će kiša prijeći u pljuskove i grmljavinu, uz temperaturu od 30 C.
Možda ste propustili...

ZAVOD ZA STANOVANJE

Aplikacija za pričuvu

OSJEČKI OGRANAK „SNAGE SLAVONIJE I BARANJE” PREDSTAVIO KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Šišljagić: Želim Osijeku vratiti status metropole koja mu pripada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZVANREDNO STANJE

Za djecu koja ne idu u vrtić još 200 kuna

2

ANGELINA PAIĆ, NUTRICIONISTICA

Ne drži dijetu, drži do sebe!

3

PREBOJILI FASADU DONJOGRADSKE "IVANČICE"

Prekriven govor mržnje