Dome slatki dome
VRT POSADITE SVESTRANO I ZDRAVO POVRĆE

Tikvice i krastavci vole vodu i zagrijano tlo, ali ne i vjetar
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Samo u humusom bogatom tlu ove će biljke moći stvarati velik broj plodova
Jasminka Knežević

I krastavci, i bundeve, i tikvice, koje su zapravo podvrsta bundeve, veliki su potrošači hranjiva. Stoga ih nije dovoljno gnojiti samo mineralnim gnojivima nego im treba osigurati dosta organskog gnojiva komposta i zrelog stajskog gnoja, jer samo u humusom bogatom tlu ove će biljke moći stvarati velik broj plodova.

One vole neutralno, ili samo blago kiselo tlo, pa ako je tlo prekiselo treba ga kvalificirati, odnosno dodati mu mljevenog vapnenca, ili vapna. Ovim je biljkama potrebno mnogo vlage, pa ih treba redovno zalijevati, osobito u doba plodonošnje. Saditi ih treba na sunčana mjesta zaštićena od vjetra, i to kada je vani već dovoljno toplo i kada se i tlo već dovoljno zagrije, a to je obično tek u svibnju.

Dijetetsko povrće
No, iako su sve te biljke iz iste porodice i sličnog podneblja, u njihovom uzgoju postoje i male razlike. Krastavci od svih plodova povrća sadrže najviše vode, a zbog svoje niske kalorične vrijednosti - 100 grama sadrži samo 10 kcal - smatraju se dijetetskim povrćem. Osim toga, krastavac je bogat jodom, kalcijem, željezom i fosforom te ima i diuretska svojstva, a neki njegovi sastojci povoljno djeluju na bubrege, pluća i crijeva. On također sadrži i encim koji djeluje poput inzulina, pa olakšava rad gušterače.

Krastavce obično uzgajamo iz prijesadnica. Prijesadnice uzgojimo u lončićima u zatvorenom prostoru, a zatim ih skupa s grumenom zemlje presadimo u dobro usitnjenu i humusom bogatu zemlju na razmak od oko 30 cm. Ako sadimo krastavce u blizini drugih povrtnih kultura, tada treba znati da se on "bolje slaže" s nekim kulturama, dok mu blizina nekih drugih ne odgovara. Tako on dobro raste u blizini češnjaka, luka, salate, celera, graha i komorača, a ne voli blizinu rajčice, crne rotkve i radića. Kako je krastavac puzavica, odnosno penjačica, najčešće ga uzgajamo uz neki potporanj, bilo da je to mreža ili uže obješeno na oko 180 cm visoku žicu oko koje ćemo stabljiku krastavca omotavati. Nadalje, krastavce treba redovno okopavati i zalijevati odstajalom vodom, a ne onom iz vodovoda. Još je bolje ako ih malčiramo, odnosno zastremo tlo crnom plastičnom folijom kroz koju probušimo rupe u koje posadimo krastavce, a navodnjavanje osiguramo pomoću sustava "kap po kap" plastičnih cijevi položenih ispod crne folije. Crna folija štiti krastavce od korova, a sprječava i preveliko isparavanje vode. Krastavce tijekom vegetacije treba i prihranjivati gnojivima, što je također moguće obavljati skupa s navodnjavanjem putem sustava "kap po kap". Berbu krastavaca moramo obavljati oprezno kako im ne bismo povrijedili vriježe, a treba ih brati na vrijeme, u nekoliko navrata, kako plodovi ne bi postali prezreli i gorkasti. Bundeve su srodnice krastavcu i traže slične uvjete za uzgoj. Ima ih mnogo vrsta, od onih malih, dugih samo nekoliko centimetara, do onih zaista velikih i teških i više od 50 kilograma. U našim se vrtovima i na poljima najčešće uzgaja vrtna bundeva. Ove biljke imaju duge razgranate vriježe i pužu po tlu, ili se njima penju uz potporanj. Bundevi je za uzgoj, u skladu s njezinim podrijetlom, potrebno sunčano mjesto zaklonjeno od vjetra. Također joj je potrebno i mnogo vode, osobito u vrijeme stvaranja plodova. Tlo za bundevu mora biti vrlo dobro opskrbljeno humusom i zbog toga se bundeve u vrtu često sade na komposte, a često ih susrećemo i kao međukulturu na dobro pognojenim poljima kukuruza.

Tikvice beremo mlade
Kako bundeve ne vole presađivanje jer im je korijen osjetljiv na povrede, prijesadnice je najbolje uzgajati u lončićima ili kontejnerima i skupa s grudom zemlje presaditi na stalno mjesto. Obično se sade po dvije sadnice na jedno sadno mjesto - u "kućicu", a svakoj sadnici treba osigurati 2-3 četvorna metra prostora da bi mogla dobro razviti svoje vriježe. "Kućicu" treba dobro pognojiti i obložiti dobrim kompostom ili stajskim gnojem koji ne mora biti potpuno zreo. Zalijevanje treba obavljati redovito, ali ne vodom direktno iz vodovoda, nego onom odstajalom. Bundeve dok rastu leže na tlu, pa ponekad trunu ili se zaprljaju. Da se to ne dogodi, dobro je pod njih podmetnuti daščicu ili drvenu rešetku.

Bundeve pripremamo na razne načine još dok su mlade, ali ih često pustimo i da potpuno sazru. Takve se mogu čuvati u podrumu i nekoliko mjeseci. Međutim, tikvice obvezno beremo mlade kada dostignu duljinu od 10 do 15 cm. Takva ranija berba plodova potiče biljku na ponovno stvaranje cvjetova i novih plodova. Inače, tikvice su tako uzgojene da ne puštaju vrijež, pa su razmaci sadnje između njih znatno manji nego kod vrtnih bundeva.

Jasminka Knežević
LJEKOVITO BILJE, ALI I UKUSNA VARIVA I PITE
Tikvice i sve druge bundeve vrlo su kvalitetno, pa i ljekovito povrće. Ovo se povrće može pripremiti na mnogo različitih načina. Osim kao varivo, njihovo se sočno meso može pirjati, peći na roštilju, ili u pećnici, može ga se koristiti sirovog i tanko narezanog, miješati s voćnim salatama, a od njega se mogu praviti i džemovi i marmelade, pa i poznata pita “bundevara”. Ne zaboravimo salatu od krastavaca, češnjaka i vrhnja uz roštilj! Dakle, imamo li vrt, tada bi se u njemu obvezno morale naći i tikvice i bundeve koje će obogatiti jelovnik.
Hidratiziraju iznutra i izvana
Krastavci se sastoje od 95,2 % vode, što znači da 141 g krastavaca sadrži čak 132 ml vode. To odgovara petini vašeg dnevnog unosa vode kroz hranu. Postoji vrlo dobar razlog zašto se krastavci koriste u njezi kože. U kozmetičkim proizvodima pokazali su se kao izvrsno sredstvo protiv bora, hidratizirajući i štiteći kožu od starenja. Njegovi sastojci čiste slobodne radikale, poboljšavaju antioksidativni potencijal i sprečavaju pretjeranu proizvodnju ugljičnog oksida u situacijama rizičnima za zdravlje. Sjemenke djeluju osvježavajuće i diuretički, a sok od krastavaca koristi se kao hranjivi tonik u losionima protiv akni.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana