Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Troje novooboljelih simptome osjetilo nakon povratka s Jadrana
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.

Tri su novooboljele osobe na području Osječko-baranjske županije zabilježene u protekla 24 sata, navodi županijski Stožer civilne zaštite, od čega su dvije iz Osijeka i jedna iz Čepina. Zanimljivo je da je riječ o osobama koje su prve simptome bolesti osjetili nakon povratka s Jadrana te da se ovoga puta radi o osobama mlađe i srednje starosne dobi (21, 27, i 41 godina starosti). U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 180 uzoraka s područja naše županije a u osječkom KBC-u je trenutno hospitalizirano 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a od jučer su ponovno tri pacijenata na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za devet novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 161 osoba.

Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije sada je 636 osoba, s tim da je 556 do sada izliječeno.

Policija je u zadnja 24 sata dobila jednu dojava građana o kršenju samoizolacije, što se prilikom provjere pokazalo točnim, a riječ je osobi iz Osijeka. U 11 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Inspektori i službenici civilne zaštite jučer su obavili 31 nadzor provođenja propisanih epidemioloških mjera, i to najviše (9) u prodavaonicama i trgovinama te osam nadzora ugostiteljskih objekata. Ostali nadzori odnose se na pekarnice (4), upravne službe (4), trgovačke centre (3), tržnice (2) i jednu ljekarnu. Zbog nepoštivanja pravila o držanju fizičkog razmaka i pravila o higijeni u dva nadzora izrekli su usmena upozorenja.

Članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na danas održanoj sjednici razmatrali su aktualne informacije u vezi sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti COVID-19, a posebna pozornost usmjerena je na najavljena događanja tijekom narednog vikenda. Naime, u Osijeku se održava festival Pannonian Challenge s oko 200 natjecatelja iz cijele Europe te nogometna utakmica NK Osijek - NK Slaven Belupo, u Belišću će biti vaterpolski turnir, a blagdan Velike Gospe obilježava se u svetištima u Dragotinu,  Popovcu i Aljmašu gdje se očekuje najviše, čak više desetina tisuća osoba.

Županijski stožer ponovno upozorava organizatore tih događanja i posjetitelje da je opasnost od koronavirusa i dalje izrazita te je na takvim okupljanjima nužno poštovati sve epidemiološke mjere kako bi se zaštitilo svoje i zdravlje drugih osoba.T.P.

Možda ste propustili...