Sport
MIRKO MARIĆ I SLUŽBENO BIJELO-CRVENI

Dirljiv oproštaj, Osijek će
zauvijek ostati dio mene
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
Marić će konkurenciju imati u Dancu Gytkjaeru, koji je stigao iz poljskog Lecha

Benvenuto Mirko! Poručili su iz AC Monze, nakon što je dojučerašnji napadač bijelo-plavih i službeno postao bijelo-crveni, potpisavši ugovor za talijanskog člana Serie B do 30. lipnja 2025. godine.

Na službenoj stranici AC Monze navode kako je Mirko rođen 16. svibnja 1995. godine, u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, ali kako se radi o naturaliziranom Hrvatu s dvostrukom putovnicom. Za BiH je igrao u mlađim uzrastima, a nakon toga odlučio se za dres Hrvatske za koju ima četiri nastupa u U-21 reprezentaciji, a zabilježio je i dva nastupa za A reprezentaciju (oba na turniru u Kini, gdje je pod vodstvom Ante Čačića nastupila momčad sastavljena uglavnom od igrača iz HNL-a). Tada još kao član Lokomotive, gdje je stigao kao posuđeni igrač iz zagrebačkog Dinama koji ga je otkupio od Širokog Brijega, ali za "modre" nikada nije zaigrao. U Osijek je stigao u ljeto 2017. godine iz mađarskog Videotona, a u bijelo-plavom dresu postigao je ukupno 53 pogotka. Nakon potpisa Marić je videopozivom zahvalio i svim navijačima Osijeka i Osječanima.

Tri divne godine
- Dragi Osječani! Divno mi je bilo u ove naše zajedničke tri godine. U Osijeku sam igrao najbolji nogomet, uspio na terenu i, što je najvažnije, stekao jako mnogo prijatelja. Osijek će uvijek ostati dio mene i uvijek ću rado dolaziti u grad koji mi je prirastao srcu. Sretno bijelo-plavi - poručio je Marić kojemu će u idućih pet godina, vjerujemo, često na usnama biti "Forza Monza". Uostalom, upravo su to riječi koje je izgovorio novinarima kada je privatnim zrakoplovom Silvija Berlusconija, vlasnika AC Monze, sletio u grad poznat inače po Formuli 1, ali dolaskom nekadašnjeg premijera, vlasnika i tvorca velikog Milana imaju velike ambicije i u nogometu.

- Vjerujem u ovaj projekt i želim s Monzom ući u Serie A. U Hrvatskoj ima mnogo ljubitelja talijanskog nogometa, mnogi nogometaši sanjaju o tome da zaigraju ovdje - rekao je Marić, koji je otkrio kako su mu uzori upravo igrači koji su ostavili traga "na čizmi" Pippo Inzaghi, Paolo Maldini, Ibrahimović i Ronaldinho.

4,5 ili 6.5 milijuna?
Inače, talijanski portal specijaliziran za transfere Tuttomercato, i dalje tvrdi kako transfer iznosi 4,5 milijuna eura, dok izvori iz Gradskog vrta navode 6,5 milijuna eura. Marić vjeruje kako i u Serie B može doći do majice s crveno-bijelim kvadratićima.

- Naravno da mi je želja dobiti poziv u hrvatsku reprezentaciju. Ako budemo pobjeđivali, zašto ne.

Inače, AC Monza prvo je kupovala napadače. Prije Marića pristupio im je iskusni 30-godišnji danski napadač Christian Gytkjær, koji je u Monzu stigao iz poljskog Lech Poznana (novi klub Osijekovog vratara Marka Malenice, nap.a). U dresu Lecha postigao je protekle sezone 24 pogotka, a u dresu danske reprezentacije zabilježio je devet nastupa. On je svoje predstavljanje odradio prije Marićevog, i to na čuvenoj autopisti u Monzi, gdje se vozi i utrka Formule 1 za Veliku nagradu Italije. Nakon napadača novi gazde u pregovorima su s dovođenjem središnjih braniča, pa su tako na korak do Monze Antonio Barilla iz Parme, i Giulio Donati iz Leccea.

Možda ste propustili...

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

Najčitanije iz rubrike