Osijek
SAGRAĐEN VRTIĆ U ERNESTINOVU

Osnivaju svoju ustanovu za predškolski odgoj
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.
Načelnica općine Marijana Junušić navodi kako će ovim projektom ujedno i zapošljavati djelatnike za rad u novom objektu

Predškolci više neće biti podstanari – dobili su svoj vlastiti prostor, dječji vrtić u središtu Ernestinova. Objekt je upravo završen i napravljen je tehnički pregled, a sudeći prema onome što se može vidjeti, najmlađi Ernestinovčani uživat će u novom dječjem vrtiću, napravljenom prema najvišim energetskim standardima. Podsjetimo, njegova je gradnja počela prošle godine, riječ je o, kaže općinska načelnica Marijana Junušić, općinskom projektu u sklopu kojega je predviđeno i opremanje te uređenje vanjskog prostora za bezbrižnu dječju igru.

Zapošljavanje
Vrijednost projekta veća je od šest milijuna kuna, no dodatna je vrijednost što će dovesti i do zapošljavanja, jer Općina Ernestinovo osniva ustanovu u kojoj će raditi djelatnice vrtića koje su do sada radile u vrtiću što je djelovao u Ernestinovu, ali će biti zaposleni i neki novi djelatnici.

- Gradnjom vrtića i njegovim opremanjem u skladu s nacionalnim pedagoškim standardom stvorili smo primjerenije suvremene uvjete za predškolski odgoj djece s područja naše općine. I ovo je jedan od načina kojima pridonosimo poboljšanju uvjeta života stanovnika i smanjenju depopulacije na području Slavonije i Baranje. Inače, objekt dječjeg vrtića ima kapacitet za predškolski odgoj 60-ak djece - kaže Junušić.

- Upravo je u tijeku tehnički pregled objekta, mislim da će djeca, ali i roditelji biti jako zadovoljni novim uvjetima za boravak djece, sada nas, nakon ovog dijela projekta, čeka osnivanje vlastite ustanove koja će se baviti predškolskim odgojem na području općine Ernestinovo. Dobili smo pozitivnu odluku resornog ministarstva, sada nam je na pregledu program rada dječjeg vrtića. Također se nadam skoroj pozitivnoj odluci, odnosno suglasnosti za program rada u dječjem vrtiću, i našu bismo djecu nakon toga preselili u novosagrađeni objekt. Planiramo nova zapošljavanja, naravno da ćemo sve postojeće djelatnike zadržati i još primiti tri nove tete koje će se brinuti o našim najmlađim sumještanima - objašnjava ernestinovačka načelnica Marijana Junušić.

Sufinanciranje
Put do realizacije projekta bio je, podsjeća općinska načelnica, uspješan, preko aplikacije za sufinanciranje.

Naime, Općina Ernestinovo korisnik je nepovratnih sredstava "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu". Riječ je o investiciji pokrenutoj kako bi se riješio podstanarski status postojećeg vrtića pa su sredstva za tu namjenu opravdana. Dobiven je iznos od 5.764.538 kuna, a ukupan iznos za projekt je 6.066.767 kuna.

Darko Pejić
Vrijednost novog dječjeg vrtića u Ernestinovu iznosi nešto više od šest milijuna kuna
RADOVE NIJE ZAUSTAVILA NI KORONA
Marijana Junušić podsjetila je kako su, da ne bi gubili vrijeme, radovi tekli i u vrijeme udara epidemije koronavirusa, naravno, poštovale su se epideomiološke mjere radi sigurnosti majstora koji su izvodili završne radove unutar objekta. Kako bi vrtić funkcionirao, riješeno je i pitanje dječjeg igrališta, kao i parkirališta za roditelje koji dovoze svoju djecu, a sve zbog sigurnosti prilaza do novog ernestinovačkog dječjeg vrtića.
Najčitanije iz rubrike