Osijek
GRADSKI LOKALI

Borba protiv onih koji su dužni više od tri zakupnine
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.
Tijekom prošle godine Grad Osijek pet je puta objavljivao javne natječaje, prosječno svaki drugi mjesec, a u kojima je zainteresirane pozivao na zakup poslovnih prostora u svome vlasništvu. Potpisani su ugovori s 21 novim zakupcem, a sklopljeno je i pet ugovora o zakupu na rok od pet godina s postojećim zakupcima čiji su ugovori istekli upravo prošle godine. Time se nastavlja visoka popunjenost gradskih lokala, kojih je ukupno 315 (uključujući i garaže te skladišne prostore).

No uvijek se nađe i onih koji nisu revni u ispunjavanju preuzetih ugovornih obveza. U pravilu riječ je o neplaćanju zakupnine, a potom neplaćanju režijskih troškova, pa je tako iz materijala koji je predstavljen vijećnicima Gradskog vijeća vidljivo kako je tijekom prošle godine poslano 519 opomena u ukupnom iznosu od nešto manje od 2,3 milijuna kuna. Od toga iznosa naplaćeno je 1,7 milijuna kuna, odnosno 75 posto naplate po opomenama. Također su poslane i 33 zadužnice u ukupnom iznosu od 913 tisuća, a naplaćene su 272 tisuće kuna.

Resorno nadležni Odsjek za gospodarenje nekretninama zadržao je i dalja praksu razgovora s dužnicima, nastavio je intenzivne mjere kontakata, opominjaja i naplate s dužnicima koji duguju više od tri zakupnine. Krajni cilj je podmirenje duga na način da on bude sveden na manje od tri zakupnine, odnosno maksimalno do iznosa koji je pokriven uplaćenim depozitom.

Tako je iz materijala vidljivo da je prošla godina zaključena s četiri dužnika koji su imali više od tri neplaćene mjesečne zakupnine, s ukupnim dugom od 83 tisuće kuna. Iz resornog ureda izvjestit će kako je u prva tri mjeseca ove godine za dva dužnika dug naplaćen u cijelosti.

U Gradu su nakon iscrpljivanja njima raspoloživih mjera pokrenuti postupci vezano uz promjenu sredstava i predmeta ovrhe, čime se za određene dužnike prikupljala relevantna dokumentacija te dokazi o mogućnosti naplate duga. Jednako tako Grad ne odustaje od naplate duga koji je preostao od bivših zakupnika - izvršena je reaktivacija prisilne naplate putem zadužnica.

Tijekom prošle godine iznos zaduženja zakupnine iznosilo je 7,75 milijuna kuna, od čega je 6,1 milijun kuna osnovice te 1,6 milijuna kuna poreza na dodanu vrijednost. Naplaćeno je 7,77 milijuna kuna, u tom iznosu je 270 tisuća kuna naplate duga po računima iz 2018. godine. D. Kuštro
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike