Osijek
NEMA BOJAZNI OD POPLAVE

Vodostaj Drave u blagom opadanju
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.

Ovoga ljeta kupači na popularnom dravskom kupalištu Kopika, kojih je, dojma smo, više no ikad prije, između ostaloga i zbog odluke gradske uprave da baš u vrijeme kupališne sezone zbog obnove zatvori RC Copacabana, baš nemaju sreće.

Malo ih je zafrkavalo vrijeme koje nikako da se stabilizira, malo ih je, posebice igrače picigina, ometala gužva, i baš kada se Drava dovoljno spustila, čime se značajno proširila plaža, ali i teren za picigin, došao je veliki vodeni val koji je sve resetirao na proljetne postavke kada su uobičajeni vodostaji kakvima ovih dana svjedočimo.

Drava se, dakle, popela skroz do betonskih stepenica i platoa za sunčanje, zbog čega više nema klincima omiljenog plićaka i pijeska za izradu kula, nemoguće je igrati picigin, iako je protekloga vikenda održan turnir u nečemu što je samo nalikovalo na picigin, jer je voda bila "do pupka". Nije to, međutim, omelo Osječane, i dalje ih je na omiljenom kupalištu velik broj. Temperature su posljednjih dana takve da je osvježenje naprosto nužno, pa makar i u visokoj i nešto hladnijoj Dravi. I dalje je tu vrlo popularan In Da Beach Bar, iz kojeg odjekuje uvijek kvalitetna glazba, i dalje je tu pogled na Tvrđu i Perivoj koji malo što može nadmašiti, stoga se već u prijepodnevnim satima na lijevoj obali može vidjeti veći broj ljudi.

Ono što će sve navedeno uskoro nadograditi, vijest je da je Drava u silaznoj putanji. Nakon što se prije nekoliko dana vodostaj približio brojci 200, što je razina kada se u Hrvatskim vodama proglašava pripremno stanje obrane od poplava, iako ta mjera nije ni približno dramatična kao što zvuči, jer se, usporedbe radi, izvanredne mjere poduzimaju tek na tri metra višem vodostaju (najviši je bio u lipnju 1965. kada je iznosio 542 cm), već u utorak ujutro vodostaj je iznosio 177 cm, a kako su nam rekli u Hrvatskim vodama, padat će i tijekom idućih dana.

- Do porasta vodostaja došlo je zbog obilnih kiša, kako u Hrvatskoj tako i na uzvodnim dijelovima Dunava i Drave, no prema trenutačnim prognozama možemo očekivati naglo opadanje i skori povratak u normalu - poručuju iz Hrvatskih voda. I. Alilović
Do porasta vodostaja došlo je zbog obilnih kiša u Hrvatskoj, ali i na uzvodnim dijelovima Dunava i Drave
Najčitanije iz rubrike