Osijek
ZALIHE DOZA KRVI NA KRITIČNOJ RAZINI

Pojedine operacije morale su se odgoditi
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.
Unatoč silnim apelima za dobrovoljno davanje krvi, u Kliničkom bolničkom centru Osijek te dragocjene tekućine ipak nije bilo dostatno za sve hladne operativne programe. Jedan je tako odgođen ovoga ponedjeljka, drugi jučer, a situacija će nadalje ovisiti o odazivima na sve sljedeće akcije koje su u nadolazećim danima svakodnevne.

Potvrdila nam je to mr. sc. Bojana Bošnjak, voditeljica Odjela laboratorijske dijagnostike i kliničke transfuzijske medicine u KBC-u Osijek, rekavši da je potrošnja iznimno velika, pa su dobrodošli dobrovoljni davatelji svih krvnih grupa, a posebice Rh negativne.

- Negativan trend s brojem doza širi se na sve krvne grupe i situacije je doista kritična. Nažalost, unatoč činjenici da postupamo itekako štedljivo sa svim krvnim grupama, morala sam odgoditi pojedine operacije. Iako se ne čini da je to velika stvar, moram naglasiti da smo imali veliku potrošnju za akutna krvarenja, i to 0+ i A+ krvne grupe, što je čak trostruko pojačalo potrošnju za redovite programe - pojašnjava voditeljica Bošnjak, dodajući da se zahtjevi za dozama već u jutarnjim satima penju i na desetke, što je vrlo zabrinjavajuće u situaciji kad su ljetni mjeseci i odaziv za darivanjima općenito je manji nego u ostalom dijelu godine.

Stoga već danas (srijeda) na Transfuziji KBC-a Osijek moguće je dati krv tijekom cijeloga dana, odnosno od 7.30 do 18.30. U četvrtak je akcija organizirana u prostorijama Gradske četvrti Gornji grad, i to u angažmanu Gradskog društva Crvenoga križa Osijek od 9 do 13 te od 15 do 19 sati, a Transfuzija je otvorena od 12 do 19 sati. U petak Transfuzija radi od 7.30 do 14.30, a tog će dana i Đakovčani u tamošnjem Crvenom križu moći dati krv.

I iz Gradskog društva Crvenoga križa Osijek apeliraju na sve dobrovoljne davatelje krvi koji su već ranije davali krv, ali i one koji će to učiniti prvi put, da se odazovu i na taj način spriječe moguće daljnje zaustavljanje, za sada hladnih operativnih programa u osječkom KBC-u. S obzirom na aktualnu situaciju s koronavirusom, krv smiju dati osobe koje nisu putovale izvan RH posljednjih mjesec dana, ali i oni građani koji nisu bili u kontaktu sa zaraženim osobama ili su u samoizolaciji. Krv mogu dati osobe koje nisu imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah i otežano disanje te one koje nisu imale COVID-19. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana