Regija
VELIKI JUBILEJ U VALPOVU

Jedan od najstarijih puhačkih orkestara u RH slavi 130. rođendan
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.
Puhački orkestar vatrogasnog društva jedan je od osnivača Saveza amaterskih puhačkih orkestara iz Slavonije i Baranje
VALPOVO

Puhački orkestar DVD-a Valpovo ove godine slavi jubilej kakvim se malo koje društvo takve vrste u nas može pohvaliti - 130 godina uspješnoga rada. Premda je koronakriza u jednom dijelu pomutila njihove ranije planove za veliku proslavu ovog velikog jubileja, valpovački puhači najavljuju da će je ipak obilježiti na drugačiji način, ali u skladu i na način kakav ovom jubileju i dolikuje.

Prvi zapisi kažu da je Puhački orkestar DVD-a Valpovo osnovan 1890. godine, i da je jedan od najstarijih orkestara u Hrvatskoj.

“Počeci glazbe vezani su uz osnutak vatrogasnog društva 1887. godine. Sastavni dijelovi vatrogasnog društva, odnosno staleža, bili su časnici, penjači, štrcalci, čuvari i trubljari. Upravo ti trubljari bili su preteče limene glazbe, a na inicijativu valpovačkog vatrogasnog zapovjedništva te samih trubljara, koncem 1890. godine dolazi do osnivanja limene glazbe unutar vatrogasnog društva. U proljeće sljedeće godine limena glazba ima svoj prvi javni nastup. Bilo je to 4. svibnja 1891. godine, na Dan svetoga Florijana, zaštitnika svih vatrogasaca. Toga je dana priređena velika procesija ulicama Valpova, u kojoj su prvi put sudjelovali i članovi limene glazbe“, stoji u povijesnim zapisima o počecima Puhačkog orkestra.

Kapelnik pune 43 godine
Kako nas s poviješću ovoga društva upoznaje Ivan Cvenić, predsjednik, prvi kapelnik glazbe 1891. godine bio je Florijan Porško iz Osijeka, a kroz povijest orkestra značajnu ulogu imali su dugogodišnji kapelnici Stjepan Sokol iz Valpova, Stjepan Minarek iz D.Miholjca i Stjepan Džebić iz Belišća, a posebno treba istaknuti Stjepana Džebića koji je pune 43 godine bio kapelnik (1974. – 2017.). Prva Pravila orkestra napisana su 1895. godine, a prema njima su 1997. godine napisana nova Pravila prema kojima je izvršen i današnji ustroj orkestra. Radom orkestra upravlja Glazbeno vijeće na čijem je čelu predsjednik orkestra Ivan Cvenić, a dirigent je prof.glazbe, Dalibor Košutić.

- Iz bogate povijesti Puhačkog orkestra treba istaknuti nekoliko značajnijih nastupa - 1895. godine doček cara Franje Josipa u Zagrebu i otvaranje zgrade HNK u Zagrebu, otkad datira i najstarija fotografija orkestra, 1987. godine nastup u Zagrebu u sklopu Univerzijade, 1998. godine povratak šlepom kipa Gospe Aljmaške, 2000. godine gostovanje u Rimu i audijencija kod Ivana Pavla II., u Vatikanu. Bilo je i više gostovanja u inozemstvu (Austrija, Italija, Mađarska, Poljska, Makedonija, Bosna i Hercegovina), a posebno se pamti hodočašće u svjetski poznato Marijansko svetište Lourdes, 2006. godine - kaže Cvenić.

Mnogo nastupa
- S obzirom na to da orkestar ima na svom repertoaru klasičnu glazbu, operne arije, koračnice, popularne svjetske evergrine, zabavnu i sakralnu glazbu, nezamisliv je bilo kakav značajniji događaj bez sudjelovanja orkestra. Mogu se pohvaliti i nastupima pred desetak tisuća ljudi na stadionu u Osijeku prilikom odigravanja prijateljskih utakmica hrvatske nogometne reprezentacije. Bio je veliki izazov intonirati nacionalne himne Wallesa i Irana - naglašava Cvenić. Napominje kako je s obzirom na specifičnost orkestriranja Puhačkog orkestra, bilo mnogo nastupa na raznim sportskim događanjima diljem Hrvatske, sudjelovanja na raznim komemoracijama, obilježavanjima značajnih datuma, karnevalima, crkvenim svečanostima i drugo. S obzirom na to da je riječ o vatrogasnom orkestru, mnogo je nastupa bilo na obljetnicama vatrogasnih društava te ostalim vatrogasnim događanjima.

Puhački orkestar DVD-a Valpovo jedan je od osnivača Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje (SAPOSIB-a) 1975. godine. Kao član SAPOSIB-a bio je četiri puta domaćin regionalne smotre orkestara, a zadnja, 40. smotra, održana je 4. svibnja 2019. godine, u Valpovu, na sam blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Lidija Aničić
NAPISANA KNJIGA O POVIJESTI ORKESTRA
Prigodom 120. godina Puhačkog orkestra izdana je 2010. godine knjiga o povijesti orkestra. Orkestar ima 32 člana, a nekoliko djece polazi osnovnu glazbenu školu. Zahvaljujući dirigentu Daliboru Košutiću uspostavljena je suradnja s osnovnom glazbenom školom u Valpovu, tako da je to najbolji zalog za uspješnu budućnost. Osim Košutića, u stručnom vođenju mladih sudjeluje i Denis Ravlić. Orkestar predstavlja simbiozu mladosti i iskustva, u njemu su Drago i Ivan Cvenić koji 53 godine sviraju u orkestru, dok je najmlađa flautistica Sara Ađić još uvijek polaznica osnovne glazbene škole, a svira već godinu dana.
NAJVEĆI SKUP
Imali su čast predvoditi mimohod 2000 vatrogasaca u središtu Zagreba, u povodu 140. obljetnice HVZ-a. Godine 2005. u Valpovu je održan i 21. Susret vatrogasnih orkestara Hrvatske na kome su sudjelovala 22 orkestra s 800 sudionika. Bio je to najveći skup glazbenika u Valpovu.
Počeci glazbe vezani su uz osnutak vatrogasnog društva 1887. godine, stoji u starim povijesnim zapisima
Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana