Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Nakon mjesec dana blago su porasle cijene dionica
Objavljeno 12. kolovoza, 2020.
Pozornost ulagača privukla je dionica poduzeća IGH kojom se protrgovalo u ponedjeljak 0,7 milijuna, a u petak 1,0 milijun kuna

Prošlog tjedna, nakon punih mjesec dana, cijene dionica na domaćem tržištu kapitala blago su porasle i promijenile padajući smjer uz nizak obujam trgovanja. U skraćenom radnom tjednu ukupni redoviti promet iznosio je 23,1 milijun kuna. Dionicama se ostvarilo 22,9 i obveznicama 0,2 milijuna kuna.Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 5,7 milijuna kuna. To je 0,5 milijuna kuna, ili 10 posto više nego tjedan ranije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su porasle i optimisti su se ponadali kako je završilo razdoblje padajućeg smjera.
Indeks Crobex dohvatio je u ponedjeljak 1582 boda ostvarivši dnevni rast za 0,5 posto uz ostvarenih 5,3 milijuna kuna dnevnog prometa. Utorak je pokazao promjenjivu ćud domaćeg tržišta kapitala. Dok su dionice na svjetskim burzama rasle, na domaćem tržištu kapitala u utorak je došlo do pada cijena. Indeks Crobex dohvatio je u utorak 1581 bod (pad za 0,1 posto) uz protrgovanih 5,1 milijun kuna u redovitom prometu. Zagrebačka burza nije radila u srijedu zbog Dana domovinske zahvalnosti.
U četvrtak su cijene dionica ponovno porasle i podigle indeks Crobex na 1590 bodova (rast za 0,6 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1576 bodova (pad za 5,9 posto). Unatoč padu u petak, vrijednost indeksa Crobex na kraju je bila za 3 boda ili 0,2 posto više nego na početku tjedna. Među šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex šest je zabilježilo tjedni rast i devet pad cijene, a vrijednosnica Jadran Crikvenica zadržala se na početnoj razini. Na strani tjednih dobitnika najznačajniji rast ostvarila je dionica Valamar Riviera Poreč povećavši cijenu za 7,0 posto na 24,60 kn. Rast dionice Valamar Riviera Poreč povezan je uz sazivanje glavne skupštine društva za 24. rujna ove godine na kojoj će dioničari odlučivati o dokapitalizaciji društva i povlačenju iz optjecaja određenog broja trezorskih dionica. Povlačenjem dijela trezorskih dionica bez nominalnog iznosa neće se utjecati na visinu upisanog kapitala. Na taj način povećat će se relativni udio dioničarima koji ostanu u vlasničkoj strukturi, što je potaknulo rast tržišne cijene. Znatnije tjedno povećanje cijene bilježe dionice Maistra (rast za 4,5 posto), Zagrebačka banka - ZABA (rast za 2,9 posto) i HT (rast za 1,5 posto). Među tjednim gubitnicima najteže su stradale dionice Optima Telekom, kojima se cijena u petak spustila na 4,65 kn (pad za 20,6 posto). Pad tržišne cijene dogodio se nakon objave uprave društva kako će HT započeti ispunjavanje svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje većinskog vlasničkog udjela u Optima Telekomu.Tržišna cijena dionice Đuro Đaković grupa spustila se u petak na 1,62 kune (tjedni pad za 10,0 posto), a cijena vrijednosnice Končar elektroindustrija - KOEI smanjila se na 510,00 kn (pad za 2,9 posto). Povlaštenim dionicama Adris grupe pojačano se trgovalo u utorak i petak. Cijena povlaštene dionice Adris grupe spustila se u petak na 361,00 kn (tjedni pad za 2,2 posto). Prošlog tjedna uopće se nije trgovalo redovitim dionicama Adris grupa. Konsolidirani polugodišnji financijski izvještaji Podravke s povećanim prihodima u odnosu prema istom razdoblju prošle godine za 2,2 posto na 1,1 milijardu kuna i netodobit od 90,7 milijuna kuna pokazali su stabilno poslovanja koprivničke tvrtke u razdoblju koronakrize.
To je potaknulo pojačanu potražnju za ovom dionicom, a najveći stjecatelj bio je PBZ/CO OMF “B” kategorije, pojedinačno najveći dioničar koji trenutačno raspolaže s 1.094.761 vrijednosnicom, što čini 15,4 posto vlasničke strukture. Nagla promjena raspoloženja ulagača na domaćem tržištu kapitala koja se dogodila u petak poslijepodne spustila je cijenu dionice Podravka na 419,00 kn (tjedni pad za 0,2 posto). Dionicama Optima Telekom najviše se trgovalo u petak s ostvarenih 2,3 milijuna kuna prometa uz sniženje cijene s 5,90 kn na 4,65 kn pretvorilo je ovu vrijednosnicu u gubitnika tjedna. Dionicama Valamar Riviera Poreč najviše se trgovalo u četvrtak (1,4 milijuna kuna). Cijena dionice Valamar Riviera Poreč povećala se u petak na 24,60 kn. To je za 1,60 kn ili 7,0 posto više nego na početku tjedna. Prošlog tjedna pozornost ulagača privukla je dionica IGH, kojom se u ponedjeljak protrgovalo 0,7 milijuna te u petak 1,0 milijun kuna. Povećanu pozornost podigla je cijenu dionice IGH sa 107,00 na 115,00 kn (tjedni rast za 7,5 posto). Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se u petak na 112,13 bodova (tjedni rast za 0,27 posto). Rast cijena državnih obveznica RH veže se uz očekivano snižavanje tržišnih kamatnih stopa nakon što je RH odobren pristup u RME okvir. Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić

Ulagači, pozorno pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike