Kultura
U POVODU 20. OBLJETNICE KAZALIŠTA ULYSSES

Predstavljena knjiga Borne Vujčića
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.

ZAGREB/VELIKI BRIJUN - Knjiga Borne Vujčića "Od prvog čina – 20 godina kazališta Ulysses", osobno svjedočanstvo toga pisca u povodu obilježavanja 20. obljetnice postojanja toga brijunskog ljetnog teatra, predstavljena je u ponedjeljak u Prosperovom vrtu na Velikom Brijunu.

Kad su 2001. godine Rade Šerbedžija i Borislav Vujčić osnovali kazalište Ulysses, Borna Vujčić imao je sedam godina.

Došao je toga ljeta na otok sa svojim roditeljima i u prvoj produkciji Ulyssesa, predstavi "Kralj Lear", zajedno s drugom djecom glumaca i autora predstave prilično nevoljko igrao jednog od dvorskih dječaka.

Na naslovnici njegove knjige, objavljene u nakladi Ulyssesa, vidimo ga u tom kostimu Jagode Buić, s pogledom na brod koji premijernu publiku prvi put vozi na Mali Brijun – u prizoru i u trenutku u kojem je bilo teško zamisliti da će ta upravo započeta priča potrajati dva desetljeća.

Dvadeset godina i dvadeset Ulyssesovih kazališnih sezona kasnije, taj ondašnji dječak a današnji pisac napisao je svoju priču.

Priča je to o ljudima zbog kojih onaj brod i dalje plovi i onima kojih više nema, o predstavama koje je publika gledala i o dramama iza kulisa, o stvaranju u zahtjevnim otočnim uvjetima i predrasudama koje prate Ulysses, urnebesnim anegdotama, o ljubavima, rastancima, ponovnim susretima, prijateljstvima, pijanstvima, suzama i radostima jednog kazališta i njegovoj dvadesetogodišnjoj plovidbi.

Od prvog do posljednjeg 'čina' njegove proze, knjiga čitatelje upoznaje s Kazalištem Ulysses iz jedne posebne, intimne perspektive.

"Topla, iskrena i autentična knjiga Borne Vujčića otkriva što se sve krije iza vela tajne koji obavija Brijune, gdje kazališna i životna čarolija traje od 2001.", ističu iz Ulyssesa.

Osim povijesti Ulyssesa, autor u knjizi iznosi niz zrelih digresija o teatru, umjetnosti, pa i životu općenito – dajući jasno do znanja koliko je neizostavnu ulogu u njegovom osobnom i umjetničkom razvoju imalo Kazalište Ulysses.

Knjigu su, uz autora, predstavili ravnatelj kazališta Ulysses i nakladnik Duško Ljuština, novinar Saša Leković, te glumice Ksenija Marinković i Dijana Vidušin.

(Hina)

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike