Sport
ZAVJET ŠUTNJE U GRADSKOM VRTU

Nova će "devetka" među bijelo-plave doći iz Paragvaja?
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
Jedan od igrača koji bi mogao kvalitetno nadomjestiti odlazak Mirka Marića je Marko Tolić iz Lokomotive

Iz Gradskog vrta još nema službene potvrde imena novog centarfora NK Osijek. Navijači su prilično nestrpljivi kako bi saznali o kome se radi, pa se opet, kao i svakog prijelaznog roka, razvijaju razne priče, a u optjecaju su mnoga imena.


Sportski direktor Alen Petrović mudro šuti, a čini se izvjesnim da će nova bijelo-plava "devetka" biti stranac. Priča se o Paragvajcu i jednom mlađem Brazilcu. Uglavnom, jučer je još uvijek sve bilo na razini govorkanja. Navodno bi se danas moglo znati više. I neće se bijelo-plavi zadržati na samo jednom novom imenu ovog tjedna. Naime, do petka bi u Gradski vrt mogla stići tri nova igrača. Osijeku u prilog ide promjena pravila oko registarcije igrača, jer je sada moguće nove ljude registrirati i dan prije početka nove sezone, koju će osječka momčad otvoriti protiv Slaven Belupa na svom stadionu u subotu.

Tolić na ciljniku?

U iščekivanju su svi, pa i trener Ivica Kulešević, koji će svoje taktičke zamisli možda morati prilagođavati tomu kakav će profil napadača dobiti. Najbezbolnije bilo bi pronaći nekoga čija je igra slična onoj Mirka Marića, jer momčad je već naviknuta na igru s napadačem koji voli ulaziti između linija i nije orijentiran isključivo na igru u kaznenom prostoru. U tom smislu jedini čovjek koji ima sličan stil igre je Lokomotivin Marko Tolić. Navodno je i on na ciljniku bijelo-plavih kao jedan od rijetkih igrača iz HNL-a koji bi bio dostupan a zadovoljio bi standarde Osijeka. Osim toga, Tolić se savršeno uklapa i u nastojanja Osječana da u svoje redove dovedu ofenzivnog veznjaka koji je u stanju zabiti desetak pogodaka po sezoni. Tolić ih je prošle godine postigao 11. No u tom poslu sigurno neće biti lako "slomiti" Lokomotivu oko odštete, jer su ondje već ostali bez nekolicine standardnih igrača, a čeka ih nastup u pretkolu Lige prvaka. Ima Kulešević još nekih želja oko pojačanja. Prije svega bi htio jednog zadnjeg veznog, jer je situacija s Laszlom Kleinheislerom već pomalo frustrirajuća. Mađar se bori protiv nekakve alergije koju nikako ne uspijeva svladati pa je pitanje kada će biti spreman za nastupe. Tomu treba dodati potrebu dovođenja lijevog beka, posebno ako Luka Marin završi na posudbi. U tom slučaju Osijek bi na toj poziciji ostao samo na Talysu. Uglavnom, do susreta sa Slaven Belupom Osijekova svlačionica mogla bi se popuniti, ali to ne znači kako će to biti i kraj aktivnosti bijelo-plavih u ovom prijelaznom roku.

Promjena formacije

Osijek je u završnici prošle sezone odlično funkcionirao u formaciji 4-4-2, u kojoj je jednu od ključnih uloga imao Mirko Marić, kojeg više nema u Gradskom vrtu. U istom rasporedu Osječani su odigrali i generalku protiv Puškaš akademije, gdje se jasno vidjelo koliko je Marić bio važan za taj sustav igre. Osim toga, protivnici iz HNL-a vjerojatno su sad već pročitali način na koji je tada igrao Osijek, pa nije isključeno da Kulešević posegne za nekim taktičkim inovacijama. One će, pak, najviše ovisiti o tome kakvog će centralnog napadača dobiti kao zamjenu za Marića i Mancea.


- Imamo dosta mogućnosti na taktičkom planu, ali moram pričekati da nam stigne novi centarfor. Jedna od opcija je prelazak na formaciju 4-3-3, posebno ako nam na raspolaganju budu Žaper, Jugović i Kleinheisler. Rijetko su igrali zajedno zbog ozljeda, ali kada smo ih na terenu imali u istom trenutku, pokazali su se kao naša velika snaga. Imamo momčad koja dopušta određeno kombiniranje sa sustavima, ali konačan izbor ovisit će o profilu novog napadača - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.
Odgovore na sva ta pitanja valjda ćemo dobiti danas, kada bi trebala stići službena potvrda imena novog vođe napada, a možda bude i nekakav "paket" novih imena.


Dalibor Keler
MIROSLAV ŽITNJAK NA ČELU ŠKOLE NOGOMETA
Škola nogometa dobila je novog voditelja, trećeg u posljednjih godinu dana. Ta odgovorna pozicija još jednom je povjerena Miroslavu Žitnjaku, koji se tako četvrti put našao na njoj. Žitnjaka čeka zahtjevan posao jer u Školi, s obzirom na te česte promjene na njezinu čelu, nedostaje jasna strategija razvoja mladih nogometaša. Taj posao započeo je Ivica Kulešević, koji je danas na klupi prve momčadi, a njega je naslijedio Dino Skender, koji se, pak, nije dugo zadržao kao voditelj Škole jer je nedavno otišao za trenera prve momčadi ljubljanske Olimpije. Trebat će presložiti i trenersku piramidu jer je u prvu momčad kao Kuleševićev asistent prebačen Tomislav Radotić, koji je vodio kadetsku selekciju.
ŽAPER NA TERAPIJI
Mihael Žaper dobio je jak udarac u koljeno u susretu s Puškaš akademijom, pa se nad njegov nastup protiv Slaven Belupa nadvio upitnik. Ipak, posljednje su vijesti pozitivne, radi se isključivo o bolnom udarcu pri kojem, srećom, ništa drugo nije stradalo pa će se Žaper već sutra uključiti u normalan trening.
Do petka u Osijekovu svlačionicu mogla bi stići čak tri nova igrača
iščekivanje
OSIJEK MORA DOVESTI NAPADAČA
Najčitanije iz rubrike