Mozaik
POSEBNO IZDANJE CROATIA RECORDSA U ČAST POZNATOG GUNJANINA

Dvostruki CD s pjesmama
vrsnog tamburaša i autora
Krešimira Stipe Bogutovca
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.

U tamburaškoj glazbi teško je moguće da netko nije čuo za velikog Krešimira Stipu Bogutovca. Rođeni Gunjanin za sobom je ostavio neizbrisiv trag kao vrsni svirač, aranžer i autor velikog broja tamburaških pjesama.

Sredinom osamdesetih dolazi u tada mladi i perspektivni bend Zlatni dukati, gdje je svojim iskustvom i talentom pomogao u pronalaženju njihova prepoznatljiva zvuka, koji je u to vrijeme bio čvrsto tamburaški, ali i izuzetno moderan i drukčiji. Nakon prvog albuma, Nek zvone tambure, iznenada napušta bend i vraća se svojim gunjanskim korijenima, gdje pristupa tamburaškom sastavu Romanca, koji je vodio nekoliko godina. Od lokalnih tamburaša iz nepoznatog mjesta stvorio je odličan sastav koji je proputovao cijelu Europu. Godine 1995. izlazi iz Romance i svoj put nastavlja s mladim srednjoškolcima iz Županje koji su se okupili u tamburaškom sastavu Patria. Kao producent, mentor, aranžer i autor dijela pjesama s njima je proveo sedam godina i sudjelovao u stvaranju njihova tamburaškog, ali opet modernog i drukčijeg zvuka.

Iako se tek u svojim tridesetim godinama posvetio skladanju i pisanju, najveći uspjeh postigao je kao autor. Prvi radovi vezani su uz tamburaški sastav Contra i Viktoriju Kulišić. Nakon toga kao autor redovito se pojavljivao i osvajao simpatije publike i kolega glazbenika na tamburaškim festivalima u Požegi, Slavonskom Brodu i Pitomači. Velik broj njegovih pjesama ušao je u antologiju tamburaške glazbe. Neke od njih su: "Oko crno, milovanje moje", "Mama me je pitala", "Divanili dugo nismo", "Tebi sam dala sve", "Kad tambure zašute", "Eno, šorom idu svatovi", "Samo ti", "Ej, Kato, moje zlato", "Di se skrila Slavonija", "Marija", "U san mi dođu tambure"… Mnoge od njih nalaze se na ovoj dvostrukoj kompilaciji. Stipa je pisao za sve najpoznatije izvođače tamburaške glazbe: Zlatne dukate, Martu Nikolin, Slavonske lole, Viktoriju Kulišić - Đenku, Stjepana Jeršeka Štefa, Blanku Došen, Željka Barbu, Berde band, Džentlmene, Patriju, Đeram, Tamburaše za dušu, Fijaker i mnoge druge. Bio je jedan od inicijatora i osnivača tamburaškog festivala Šokačke pisme, koji je pokrenut 2006. u Županji.

Stipino ime upisano je velikim slovima u svaku knjigu o tamburašima i tamburaškoj glazbi i u srca svih istinskih zaljubljenika u tamburu i svu ljepotu njezina pitomog izričaja. Izdanje "Krešimir Stipa Bogutovac - Gold Collection" u prodaji je na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa. T.Kvorka
Od lokalnih tamburaša iz nepoznatog mjesta stvorio je odličan sastav koji je proputovao cijelu Europu
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana