Sport
NK OSIJEK RENOVIRA MOMČAD

Samo bez panike. Bit ćemo mi jači nego prošle sezone
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Trener Ivica Kulešević krenuo je u opsežniju rekonstrukciju igračkog kadra bijelo-plavih

Nogometaši Osijeka vratili su se s minipriprema u Mađarskoj s dva čovjeka manje. Tijekom petodnevnog boravka u susjedstvu bijelo-plavi su ostali bez oba prva napadačka imena iz prošle sezone. Mirko Marić je transferiran u Monzu, a Antonio Mance je ostao u Felcutu jer je posuđen Puškaš akademiji.

Rekonstrukcija
I to su samo prvi koraci u ozbiljnijoj rekonstrukciji momčadi u koju su se odlučili upustiti u osječkom prvoligašu. Trener Ivica Kulešević nekolicinu bi prvotimaca rado poslao na posudbe jer je procijenio kako bi to bilo korisnije nego da u Osijeku "griju klupu". Dvojici je posudba već dogovorena (Malenica i Kamenar), a njihovim stopama trebao bi krenuti i Luka Marin. Ostaje vidjeti što će biti s Alenom Grgićem i iskusnim Brazilcem Gutijem. Njih bi dvojicu Osječani rado transferirali, ali prije negoli se to dogodi prvo treba pronaći adekvatne zamjene. Inicijator želje za ubrizgavanjem svježe krvi u momčad je trener Ivica Kulešević, koji na raspolaganju želi imati 18-19 igrača visoke vrijednosti kako bi ih mogao rotirati po potrebi ili da mu tijekom utakmica mogu donijeti promjenu ritma ako ulaze s klupe.

- U završnici prošle sezone upravo nam je to bio najveći problem. Nismo imali dovoljnu širinu kada je kvaliteta u pitanju, pa smo u posljednja dva kola jednostavno "pukli" jer se pojavio zamor materijala. Imamo visoke ambicije, a njih možemo dosegnuti samo ako stvorimo jezgru momčadi u kojoj će biti 20-ak igrača koji mogu u svakom trenutku zamijeniti one koji nedostaju, a da se to ne osjeti na kvaliteti naše igre - objasnio je trener bijelo-plavih.

Vizija mu je na mjestu i zato je na vratima osječke svlačionice opet izvješen znak "radovi u tijeku". Iskreno, zbog specifičnosti trenutka, jer je početak nove sezone odmah iza prvog "ćoška", Kulešević se ponio prilično hrabro. Čak bismo rekli pomalo i kockarski s obzirom na raspored koji Osijek ima u prva četiri kola kada ga nakon starta protiv Slaven Belupa opet očekuju tri vezana derbija (Hajduk, Dinamo, Rijeka).

Teško bez Marića
"Generalka" protiv Puškaš akademije pokazala je koliko će Osijek u početku patiti zbog odlaska Mirka Marića. On je bio više od najboljeg strijelca jer su preko njega išle brojne ofenzivne akcije bijelo-plavih. Zato su Osječani u toj utakmici izgledali neopasno.

- Izgledali smo umorno i teško. Svim trenerima u HNL-u ovo je nova situacija s tako kratkim razdobljem između dvije sezone, pa tražimo najbolji balans u treninzima. Mi smo malo žešće radili ovog tjedna, pa su bili usporeni. Neću tražiti alibije jer nismo izgledali dobro. U fazi obrane bili smo neorganizirani, a u napadačkim akcijama nedorečeni. No, uvjeren sam kako ćemo na premijeri protiv Slaven Belupa biti na pravoj razini - kaže Kulešević.

Momčad jednostavno još nije naviknuta igrati bez Marića i njegova velikog utjecaja koji je imao na cjelokupnu igru. Promjena načina igre bit će izazov za Kuleševića i njegove suradnike bez obzira na to koliko će brzo dobiti novog vođu napada. Ime nove "devetke" moglo bi se znati već danas, ali opet će trebati nešto vremena dok se taj igrač navikne na momčad i momčad na njega. U biti, sigurni smo kako sportski direktor Alen Petrović već ima spremno rješenje s kojim treba još finalizirati dogovor. Iako je prema običaju tajanstven, Petrović ne djeluje zabrinuto ili nervozno, što je svakako znak kako je novi centarfor već na putu prema Gradskom vrtu. Znakovita je i njegova poruka na konstataciju kako je odlaskom Marića i Mancea Osijek ostao bez 27 pogodaka iz prošle sezone.

- Samo bez panike. Bit ćemo jači nego prošle sezone - umiruje sportski direktor.

I nije samo sve u napadaču. Planira se angažirati jednog ofenzivnog veznjaka, jednog zadnjeg veznog i lijevog beka. To je minimum koji je tražio Kulešević, a ostali eventualni ulazni transferi ovisit će o tome hoće li netko od igrača koje je Osijek spreman pustiti otići iz Gradskog vrta.

Dalibor Keler
nova momčad
PUNO PROMJENA MEĐU BIJELO-PLAVIMA
PUŠKAŠ AKAD.       3 (1)

OSIJEK       1 (1)

FELCUT – Pacho Arena. Bez gledatelja: Sudac: Tamas Abko (Mađarska). Strijelci. 1:0 Kenežvić (30), 1:1 Špoljarić (37), 2:1 Plsek (54), 3:1 Baluta (78-11m). Žuti kartoni: Crveni kartoni:

PUŠKAŠ AKADEMIJA: Toth, Nagy, Hadžiev, Meissner, Deutsch, Spandler, Baluta, Knežević, Slagveer, Weslen, Vancek. Još su igrali: Nunes, Kiss, Urblik, Plsek, Szolonoki, Komaromi.

OSIJEK: Ivušić, Igor Silva, Škorić, Majstorović, Talys, Jugović, Žaper, Ndockyt, Pilj, Grezda, Špoljarić. Još su igrali: Lopa, Lončar, Grgić, Ljubić, Todoroski, Beljo.
Novi stručni stožer
Promjene se ne događaju samo u igračkom kadru nego i u struci. Trener Ivica Kulešević izabrao je nove pomoćnike, pa su Karla Primorca i Zorana Marčetića zamijenili Stjepan Vranješ i Tomislav Radotić. Domagoj Malovan i dalje je trener vratara, a Luka Vučko zadužen za kondicijski dio. Primorac će se priključiti Dini Skenderu u ljubljanskoj Olimpiji, a Marčetić će asistirati Igoru Toliću u Osijeku II.
Malenica u Lech, Kamenar u Žalgiris
NK Osijek dogovorio je još dvije posudbe za svoje igrače koji nisu u najužim kombinacijama za novu sezonu kod trenera Ivice Kuleševića. Tako će pričuvni vratar Marko Malenica biti posuđen poljskom prvoligašu Lechu, a Karlo Kamenar će u Litvu u redove Žalgirisa. Njih dvojica nisu jedini igrači na izlaznim vratima Gradskog vrta, jer bijelo-plavi kombiniraju gdje koga poslati. Na posudbu ili transferirati.
Marić potpisao na pet godina
Mirko Marić, kojeg je Osijek transferirao u Monzu za rekordnih 6.5 milijuna eura, uspješno je prošao liječničke preglede i odmah nakon toga potpisao je petogodišnji ugovor s tim talijanskim drugoligašem koji ima velike planove i ambicije. Marić bi danas trebao biti i službeno predstavljen kao novi igrač Monze.
Možda ste propustili...

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

BIVŠI ENGLESKI IZBORNIK BORI SE S OPAKOM BOLEŠĆU

Portugalci i Francuzi odaju počast Erikssonu

Najčitanije iz rubrike