Novosti
GUŽVE NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Rekorni turistički vikend ovog ljeta
Objavljeno 9. kolovoza, 2020.
Na tri granična prijelaza u Istri: Plovanija, Kaštel i Požane, od petka do nedjelje do 12 sati u Hrvatsku je ušlo 133.840 putnika, među kojima je bilo 123.296 stranaca, što je najudarniji vikend ovoga ljeta. "Promet je pojačan, ali gužvi i dužih čekanja na graničnim prijelazima nije bilo", izvijestila je glasnogovornica Policijske uprave istarske Nataša Rogić. Ovaj je vikend najudarniji po prometu na graničnim prijelazima u Istri u dosadašnjoj turističkoj sezoni. Prošlog vikenda u Hrvatsku je na tri granična prijelaza u Istri ušlo 116.177 putnika, među kojima je bilo 106.019 stranaca.


Drugi udarni turistički vikend je na ceste Slovenije i Hrvatske donio goleme gužve, koje su na autocestama u Hrvatskoj počele još u petak. Prema podatcima Hrvatskih autocesta, u petak je na naplatnoj postaji Lučko na autocestu ušlo 37.601 vozilo, što je samo 7,5 posto manje vozila negoli na isti petak prošle godine. Kolone vozila s turistima iz Njemačke, Austrije i Češke koji su krenuli prema Hrvatskoj počele su se formirati u subotu u ranim jutarnjim satima već u Austriji, pred ulazom u tunel Karavanke u smjeru Slovenije. U jednom trenutku kolona automobila bila je duga oko 16 kilometara. Gužva nije jenjavala ni tijekom dana, pa je oko 14 sati na tom dijelu kolona bila oko 11 kilometara. Zbog velikog broja vozila promet kroz tunel povremeno se zatvarao. Najveći dio jutarnjeg prometa poslije se prebacio u Hrvatsku, pa je do podneva na naplatnoj postaji Lučko zabilježen ulazak 25.771 vozila, ili samo dva i pol posto manje nego iste subote prošle godine.


U poslijepodnevnim satima na ulazu iz Slovenije u Hrvatsku kolone su bile od 2 do 9 kilometara, ovisno o graničnom prijelazu. Kasno poslijepodne na više dionica autoceste Zagreb - Split vozilo se usporeno zbog gustog prometa.


Ti podatci samo potvrđuju prognoze da bi ovog vikenda u Hrvatskoj moglo biti oko milijun turista. Točnije, kako su procijenili u Hrvatskoj udruzi turizma, između 950.000 i milijun gostiju.
Pojačao se i zračni promet, pa je tako, primjerice, kroz Zračnu luku Split proteklog vikenda prošlo oko 30.000 putnika. Zabilježeno je 160 slijetanja i isto toliko polijetanja. H/V.T.
Na naplatnoj postaji Lučko zabilježen je ulazak samo 2,5 posto manje vozila nego iste subote lani
106.019

stranaca ušlo je u Hrvatsku na samo tri granična prijelaza u Istri
Možda ste propustili...