Osijek
INERTNI UGOSTITELJI

Svoje je terase proširilo samo dva ugostitelja
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Grad je zbog posebnih epidemioloških mjera u svibnju ugostiteljma omogućio da besplatno prošire terase

Nakon što su vijećnici Karlo Šatvar i Vinko Kuduz gradskim ocima predložili mjeru pomoći osječkim ugostiteljima u obliku proširenja terasa ugostiteljskim objektima bez dodatne naknade, na sjednici od 8. svibnja zamjenik gradonačelnika Boris Piližota izjavio je kako je Grad spreman omogućiti proširenje terasa bez naknade čim ugostitelji Gradu podnesu takav zahtjev sa svom potrebnom dokumentacijom.

Stoga nas je zanimalo koliko je osječkih ugostitelja iskoristilo ovu mogućnost. Odgovor Grada nas je šokirao. Naime, Grad Osijek je do 6. kolovoza 2020. zaprimio 163 molbe vlasnika ugostiteljskih objekata i izdao 163 rješenja o korištenju površina javne namjene, uključujući samo dvije molbe za proširenje terasa. Točnije mogućnost da besplatno prošire terasu iskoristila su samo dva ugostitelja. Sam vijećnik Vinko Kuduz ovu informaciju također komentira nevjerojatnom i pokušava razumjeti inertnost ugostitelja kojima je pružena ovakva mogućnost. No, ugostitelji kažu kako je razloga zbog koje nisu koristili mogućnost nekoliko. Prvo treba reći da se proširenje terase moglo odobriti samo na mjestima gdje to dopuštaju uvjeti s obzirom na osiguravanje nesmetanog korištenja susjednih zgrada, kretanja pješaka i prometovanja vozila. Iako, smo svjedoci terasa u kojima konobari da bi došli do terase moraju prijeći pješačku i biciklističku stazu, a same terase nalaze se na vrlo uskim raskrižjima. Jedan od razloga svakako je bilo potreba za dodatnim ulaganjem inventara, odnosno stolova i suncobrana, što se nekim ugostiteljima učinilo prevelikim troškom za mjeru koja će na snazi biti možda samo jednu sezonu, ili samo nekoliko mjeseci. Pojedini ugostitelji pravdaju se estetskim razlozima, a dio otvoreno kaže da onog momenta kada su ukinute najavljene mjere prema kojima je razmak između stolova trebao biti dva metra te je za svakim stolom trebalo biti dopušteno tek do dva gosta, a što nikada nije zaživjelo, više ni ideja proširenja terasa nije bila zanimljiva.

- Osobno sam u nekoliko navrata i prethodnih godina pokušavao proširiti terasu i to uvijek nekome smeta. Prošle godine dobio sam jedno desetak prijava od prolaznika i stanara. Moram priznati da mi se sve to skupa gadi, i ne treba mi uopće cijeli taj jal i peripetije. Iskreno, nisam niti pokušavao - komentirao nam je jedan od ugostitelja, a koji je želio ostati anoniman.

Nefreteta Z. Eberhard
proširenje
DODATNI TROŠAK ZA UGOSTITELJE
DVIJE DO TRI ZAMOLBE ZA NOVE TERASE
Zanimljivo je i da iako se čini da broj terasa raste, u 2020. bilo ih je manje nego primjerice 2012. Tako su primjerice tijekom 2012. javnu površinu zakupila su čak 184 kafića i restorana, a u usluge su se pružale na ukupno čak 6562 četvorna metra javnog gradskog prostora. U Gradu kažu i kako se godišnje pojave tek dvije do tri nove zamolbe za otvaranje terasa.
Najčitanije iz rubrike