Mozaik
POŽEŠKI FESTIVAL NA OTVORENOM

Svi koncerti Aurea Festa bit će na Trgu Sv. Trojstva
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Od Šokice, preko Zlatnih žica Slavonije i Šime, pa sve do sjajnih - džezera

Vjerujemo da će epidemiološka situacija ostati povoljna do kraja kolovoza te da ćemo uz provođenje svih propisanih mjera u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Požeško-slavonske županije te Zavodom za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije odgovorno održati ovogodišnji festival - javljaju organizatori ovogodišnjeg Aurea Festa Požega.
Unatoč još i financijskim ograničenjima, obećavaju ništa manju kvalitetu u odnosu na prijašnje godine. Festival će se održavati isključivo na Trgu Svetog Trojstva, od petka 28. kolovoza, pa do nedjelje 30. kolovoza. Organizator je Udruga Aurea Fest Požega, dok je Grad Požega pokrovitelj festivala.


Prema tradiciji, festival počinje mimohodom do Trga Svetog Trojstva. Ove godine povorka će biti nešto kraća i s manje sudionika. Nakon otvaranja počinje "Aurea Fest običaja i kulturne baštine", koji promovira običaje, kulturu i tradiciju Slavonije. Ovaj festival ujedno će biti i izborni za nastup na državnim smotrama krajem godine, jer nisu održane županijske smotre folklora na kojima se biraju predstavnici za državne smotre. Naravno, i ove godine bit će održan Izbor najgizdavije Šokice. Večer kulminira koncertom Gazda - tamburaških rockera iz Markuševca. Njihovo prvo pojavljivanje na festivalu bilo je na upravo na "Zlatnim žicama Slavonije" u Požegi, 1993. godine, kad su na prvu osvojili publiku kao najbolji i najperspektivniji tamburaški sastav pjesmom "Zbog tebe sam to što jesam".


Subota je središnja večer "Aurea Fest Zlatne žice Slavonije" - festival je tamburaške glazbe s tradicijom dužom od pola stoljeća, na kojemu će nastupiti eminentna imena tamburaške glazbene scene, ali i noviji izvođači koji će dobiti priliku predstaviti se javnosti. Među dvadesetak najpoznatijih izvođača koji nemalo svake godine nastupaju u Požegi, bit će i nekoliko debitanata: Luka Udjbinac, Širok šor & Josip Kustura, The Dekle, Širok šor & Josip Kustura i dr. Hrvatska radiotelevizija i ove godine uživo prenosi Zlatne žice Slavonije u svom televizijskom i radijskom programu. Nakon Aurea Festa Zlatne žice Slavonije, u drugom dijelu subotnje večeri glazbeno-zabavni program "Šimunovo u Požegi”, u povodu 55 godina djelovanja na glazbenoj sceni priredit će Šima Jovanovac.

Ljubitelji jazza mogu se početi radovati programu u nedjelju. "Aurea Jazz Fest" ove godine otvara Damir Kukuruzović Django Group, najistaknutiji hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta. Big Band Požega ove godine, u skladu sa situacijom priprema šarolik program uz nastup prijatelja orkestra, soliste Dinu Jelusića, Brunu Oberan, Neru Mamić, Milu Bauković, Mateja Podgorščaka, Damjana Pirovića te instrumentaliste Antonija Gečeka i Olivera Ereša. Nema sumnje da će orkestar predvođen Zvjezdanom Marjanovićem Zvekijem opet stvoriti sjajnu atmosferu na glavnom požeškom trgu. Aurea Jazz Fest, ali i ovogodišnji Aurea Fest Požega zatvorit će Dino Dvornik Tribute band koji čine redom članovi Dvornikovih bendova tijekom njegove karijere.
Uz festival je i ove godine Kutjevo d.d., dugogodišnji partner požeškog festivala, u čijem će prostoru tradicionalno u trećem tjednu kolovoza biti napunjene boce festivalskog vina i predstavljen konačni program Aurea Festa Požega 2020. godine.

Branka Starčević Tesari

Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

Najčitanije iz rubrike