Zdravlje
LJETNE VRUĆINE

Lagana odjeća, mnogo vode
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.

Visoke temperature, pojačano znojenje, opekline, ubodi kukaca i trovanje hranom, samo su neke od opasnosti s kojima se suočavate tijekom ljeta. Nekontrolirano izlaganje sunčevim zrakama, kao i nekorištenje sredstava sa zaštitnim faktorom može izazvati opekline, ubrzano starenje te u krajnjem slučaju i melanom, karcinom kože.

Najvažnije se pridržavati osnovnih preventivnih mjera, a to su sredstva sa zaštitnim faktorom, postupno izlaganje suncu, posebna odjeća te češće pauze, ako radite ili se krećete na suncu.

Prilikom izlaganja suncu obvezno je koristiti sredstva s najvećim zaštitnim faktorom.

Prilikom izlaska nužno je oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima te nositi sunčane naočale s UV zaštitnim slojem.

Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmarati, skloniti u hlad te popiti najmanje jednu i pol čašu vode svakih 30 minuta. Preporuka je izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidraciju.

Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih kukaca koji se mogu manifestirati crvenilom i svrbežom kože te velikim bolnim otokom. U većini slučajeva stanje se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto otoka.

Osim toga trebate paziti i na čuvanje i pohranjivanje namirnica, jer nepravilno čuvanje može skratiti rok trajanja, te bitno utiče na kvalitetu i nutritivnu vrijednost namirnica. Posebnu pozornost treba obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog podrijetla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Također temeljito perite voće i povrće.

Ljeti birajte obroke koji čine svježe voće i povrće, nemasno meso peradi i riba, mahunarke, žitarice, sjemenke i nemasne fermentirane mliječne proizvode (npr. jogurt, kefir). U jelovnike je poželjno uvrstiti povrtne te juhe za nadoknadu elektrolita izgubljenih znojenjem. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike