Zdravlje
KVALITETNA PREHRANA

Međuobroci za djecu
Objavljeno 10. kolovoza, 2020.
Djeca koja uzimaju međuobroke imaju veću vjerojatnost konzumirati više voća i drugih zdravih namirnica koje inače ne bi pojeli, pokazalo je malo istraživanje kvalitete dječje prehrane. Znanstvenici su proučili podatke o prehrambenim navikama 150 obitelji na području Minneapolis - St. Paul u Minnesoti čija su djeca bila u dobi od 5 do 7 godina. “Međuobroci su među djecom obuhvaćenom istraživanjem pozitivno pridonijeli ukupnoj kvaliteti prehrane”, napisala je voditeljica istraživanja Katie Loth sa sveučilišta Minnesota u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.“No utvrđeno je i da su međuobraci povećali prosječno dječje konzumiranje prerađenih žitarica i zaslađenih napitaka", kaže Loth.

Uzimajući samo u obzir obroke, djeca su jela prosječno 3,9 porcija prerađenih žitarica poput bijelog kruha i 0,4 porcije zaslađenih napitaka poput sokova i gaziranih pića, pokazalo je istraživanje. Kad su se uključili međuobroci, djeca su unosila pet porcija prerađenih žitarica i 0,54 porcije zaslađenih napitaka dnevno. Djeca su preko obroka prosječno dnevno unosila 1215 kalorija, a kad su se pribrojili i međuobroci, prosječni dnevni unos porastao je na 1581 kaloriju dnevno.

Uzimajući u obzir i međuobroke, djeca su konzumirala prosječno 1,08 porcija voća, 1,29 porcija povrća, 4,26 porcija bjelančevina i 2,15 porcija mliječnih proizvoda dnevno, pokazalo je istraživanje. Uzimajući u obzir samo obroke, djeca su konzumirala jedva dvije trećine porcije voća dnevno, 3,88 porcija bjelančevina i 0,59 porcije povrća, što sugerira da međuobroci osiguravaju djeci više zdravih namirnica, napisao je znanstveni tim. Pokazalo se da su međuobroci više pridonosili zdravoj prehrani dječaka nego djevojčica. Kad su se isključili međuobroci iz analize, indeks kvalitete prehrane pao je kod dječaka za 2,5 bodova, a kod djevojčica za jedan bod. H
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike