Sport
HRVATSKA REKORDERKA U TRAPU

Natjecanja na vatrenoj liniji idu ruku pod ruku s fakultetskim obvezama
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
Kontinuitet nastupa u ovoj godini nemoguća je misija za većinu sportaša. Velike stanke bile su u svim sportovima, iznimka tako nije bila ni streljaštvo, koje je od lipnja ipak ušlo u nekakvu natjecateljsku kolotečinu. Nakon više od tri mjeseca mirovanja nju su prvi počeli hvatati strijelci u gađanju letećih meta. Tako su u lipnju održana dva kola Kupa Hrvatske, a nakon propuštene prve, u drugoj rundi je prve golubove počela skidati i najbolja hrvatska „trapašica“ Ana Baban.


Povratak na vatrenu liniju bio je dobar, na streljani Luže u Zagrebu, članica GSD Osijek 1784 pogodila je 105 meta. Stanka očito nije uzela preveliki danak.


- Zadovoljna sam ostvarenim rezultatom jer u stanci sam umjesto treninga odrađivala fakultetske obveze (Ana je na četvrtoj godini studija Zaštita bilja na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti). Propustila sam zbog toga i nastavak sezone u Novigradu, ali sam potom imala dva tjedna za malo ozbiljnije pripreme, što je rezultiralo i solidnim nastupom u Zagrebu - kaže 24-godišnjakinja iz Bizovačkih Novaka, koja je prije koronapandemije imala odličan ulazak u novu sezonu.


- Sezona je otvorena na Cipru, a u jakoj konkurenciji 30 natjecateljica izborila sam nastup u finalu, gdje sam na kraju završila na šestom mjestu. No u kvalifikacijama sam bila četvrta, naciljala sam 111 meta, što je novi državni rekord. U svibnju prošle godine pogodila sam dva goluba manje, u osam mjeseci sam evo i očito dodatno napredovala, šteta što je stigla prisilna stanka - kaže Baban. Da je sve bilo prema planu, u svibnju bi se pucalo na Europskom prvenstvu, a ne tek vraćalo polako treninzima nakon mirovanja.


- Sigurno da je stanka dosta toga poremetila, ali sve je otkazano, tako da smo svi bili u istoj situaciji, iz koje treba izići pozitivan - vedro i optimistično će hrvatska rekorderka u trapu, koja će u kolovozu i rujnu formu testirati na svom Pampasu.
- Ovog vikenda je 4. kolo Kupa Hrvatske, kao i Grand Prix Osijek, a u rujnu je Pampas domaćin prvenstva Hrvatske. Bit će još nekih nastupa, ali prije svega priželjkujem na domaćoj streljani ostvariti dobre nastupe i tako zaključiti ovu čudnu sezonu na što bolji mogući način - za kraj će Ana Baban. N. Benčina
ODGOVARAJU I HLADNIJI UVJETI
Kada godinu otvoriš najboljim osobnim rezultatom, jasno je da dolazi do rasta optimizma kao i očekivanja u sezoni. Nastup na Cipru bio je na kraju tek uvertira jedne nesretne sezone jer COVID-19 zaustavio je nakon nastupa u Nicosiji ubrzo sva streljačka natjecanja na Globusu.

- Tamo smo pucali sredinom veljače, u dosta hladnim uvjetima. Naravno, nije temperatura niska kao kod nas u zimskim mjesecima, ali ipak su i tamo vladali zimski uvjeti. U takvim sam, pak, odradila nekoliko treninga na Pampasu prije odlaska na Cipar, stoga mi temperatura nije bila problem. U kvalifikacijama sam ostvarila svoj najbolji rezultat, tih 111 meta trebalo je biti poticaj i odlična uvertira za dalje. Mjesec dana poslije sve je prekinuto, tko zna kako bi se sezona razvijala da je bila normalna - smatra „trapašica“ GSD Osijek 1784.
"Traperi" na Pampasu "dva u jedan"
​Strijelci u gađanju letećih meta prvi su se u Hrvatskoj vratili na vatrenu liniju nakon koronastanke. U lipnju je tako povratak obilježen premijernom rundom Kupa Hrvatske u trapu, a pred nama je već 4. kolo ovog natjecanja. Ovaj put "glineni golubovi" gađat će se na osječkom Pampasu preko vikenda (subotnji program počinje u 8.30, nedjeljni u 9 sati), gdje će jedan nastup vrijediti dvostruko. Naime, osim bodovanja u sklopu Kupa Hrvatske, sudionici su i dio 12. izdanja Grand Prix Osijeka, koji su pokrenuli u program vrijedni organizatori GSD Osijek 1784 na čelu s Goranom Blaževićem. U gradu na Dravi očekuje se nastup najjačih trap snaga u državi, a tu pripadaju i dvije domaće uzdanice, seniorka Ana Baban i junior Toni Gudelj. Ovo će biti i dobra uvertira za rujansko okupljanje na istom mjestu, kada će na programu biti prvenstvo Hrvatske u ovoj zanimljivoj disciplini.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike