Regija
NOVI PROJEKT

Grade spomenik o prvom srušenom avionu u Vukovaru
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
Javnim pozivom Grad želi osigurati rješenje za spomenik i uređenje prostora oko njega
VUKOVAR

Grad Vukovar objavio je javni poziv za izradu idejnog urbanističkog-skulpturskog rješenja spomenika prvom srušenom zrakoplovu u Vukovaru tijekom Domovinskoga rata.

Za provođenje poziva zadužen je Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, a pročelnik Dražen Čulig rekao je kako je za lokaciju spomenika predviđen veći prostor na križanju Vinkovačke ulice i Priljeva.

- Spomenikom će biti obilježeno rušenje prvoga zrakoplova JNA tijekom Domovinskog rata u Vukovaru. Srušio ga je Luka Andrijanić u kolovozu 1991. Nužno je temeljito osmisliti projekt, pa smo raspisali javni poziv, kako bismo dobili prihvatljivo rješenje ne samo za sam spomenik nego i za uređenje prostora oko njega - naveo je Čulig.

Odabrano idejno rješenje poslužit će kao valjana stručna podloga za izradu spomenika, a u skladu s njim Grad će naknadno riješiti i pitanje prostornoga uređenja. Upravo stoga nije dovoljno osmisliti samo spomenik, u obliku, primjerice, repa aviona, nego i cijeli prostor treba imati priču koja će simbolizirati važan događaj iz vremena obrane Vukovara.

Provedbom poziva Grad Vukovar želi animirati što veći broj zainteresiranih autora kako bi idejnim rješenjem oplemenili odabrani prostor, s tim da idejno rješenje treba biti u skladu s prostorom. Područje obuhvata je Srijemska ulica na lokaciji u vlasništvu Grada, koji će za izvedbu spomenika osigurati maksimalno pola milijuna kuna (neto bez PDV-a).

- Ove bismo godine mogli ići u izradu potrebne dokumentacije, a 2021. početi samu izvedbu - rekao je Čulig.

Postupak odabira radova provodit će ocjenjivački sud imenovan odlukom gradonačelnika Ivana Penave, rok za dostavu radova je 30. kolovoza, s tim što će ocjenjivački sud završiti s ocjenjivanjem i odabirom rada najkasnije do 15. rujna. U javnom pozivu stoji kako će se odabrani radovi nagraditi s ukupno 20 tisuća kuna, odnosno autor prvonagrađenoga dobit će deset tisuća, druga će nagrada iznositi šest, a treća četiri tisuće kuna. Grad zadržava pravo da ne dodijeli nagradu ako ni jedan od radova ne zadovolji kriterije ocjenjivačkog suda, koji će vrednovati usklađenost s uvjetima javnoga poziva i umjetničku vrijednost (oblikovne i estetske kvalitete spomenika, prostorni koncept spomenika u odnosu prema urbanom kontekstu, primjerenost prikaza idejnog rješenja i financijske troškove rješenja).

Nakon postupka odabira s prvonagrađenim će ponuđačem sklopiti ugovor o izradi projektne dokumentacija u ukupnom maksimalnom iznosu do 60 tisuća kuna, neto bez PDV-a.

Projektna će dokumentacija sadržavati glavni i izvedbeni projekt konstrukcije te glavni i izvedbeni elektrotehnički projekt.

Dragana Korpoš
500

tisuća kuna osigurat će Grad Vukovar za izvedbu spomenika, autoru najboljeg rješenja 10 tisuća kuna
IME LUKE ANDRIJANIĆA UPISANO U POVIJEST
24. kolovoza 1991. hrvatski branitelji drže danom kada je počeo rat za Vukovar i Hrvatsku, jer se JNA otvoreno svrstala na srpsku stranu i krenula u oružanu agresiju na Hrvatsku. Toga je dana Vukovar napadnut sa zemlje, iz zraka i s Dunava, a Luka Andrijanić srušio je dva aviona kod Bršadina. Dva dana poslije oborio je još dva zrakoplova JNA. Taj 19-godišnji mladić iz Velike Brusnice kraj Bosanskog Broda bio je pripadnik 4. bojne 3. gardijske brigade. Poginuo je u Vukovaru 20. rujna 1991., tri dana prije 20. rođendana.
Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana