Novosti
IMENOVANJE PAPE FRANJE

Đakovčanka u Vijeću za ekonomiju Svete Stolice
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.
Marija Kolak, rođena u Đakovu 1970., predsjednica je savezne udruge Deutsche Volksbanken i Raiffeisenbanken u Berlinu

Vijest koja je među Đakovčanima izazvala ponos je da je u Vijeće za ekonomiju Svete Stolice papa Franjo imenovao sedam laika, a među kojima je i predsjednica savezne udruge Deutsche Volksbanken i Raiffeisenbanken u Berlinu (BVR) Marija Kolak, ugledna i uspješna Hrvatica koja živi i radi u Njemačkoj, rođena Đakovčanka.


Ta visokopozicionirana bankarica s uspješnom inozemnom karijerom rođena je u Đakovu 1970., a podrijetlom je iz župe Vinica (Tomislavgrad, BiH). Vrlo je aktivna vjernica u Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin. Nakon objave da ju je papa Franjo imenovao članicom Vijeća za ekonomiju Svete Stolice Marija Kolak je u izjavi za Informativnu katoličku agenciju (IKA) izrazila radost zbog odgovornosti koju joj je povjerio Sveti Otac.


"Odlukom Svetog Oca imenovana sam na spomenutu funkciju. To mi je izuzetna i velika čast i radost. Budući da je vjera sastavni dio mog svjetonazora i života, a aktivno sam nastojala živjeti svoju vjeru te sudjelovati u životu naše Hrvatske katoličke misije Berlin, svojim angažmanom na spomenutoj funkciji želim pomoći mojoj Katoličkoj Crkvi u poslovima u kojima sam kompetentna. Vjerujem da ću svojim radom pomoći ugledu i općem dobru Crkve. Radujem se odgovornosti koju mi je povjerio Sveti Otac", izjavila je za IKA-u Marija Kolak.


Za njom je zavidna karijera; poziciju predsjednice savezne udruge Deutsche Volksbanken i Raiffeisenbanken u Berlinu preuzela je 1. siječnja 2018., a od 2016. članica je upravnog odbora Berliner Volksbank. Prije toga je završila napredni program menadžmenta na Harvard Business School Executive u SAD-u. Na mrežnim stranicama banke stoji da od 1998. radi u Berliner Volksbank na različitim pozicijama, kao direktorica marketinga, zamjenica direktora odjela za prodaju, čelnica financijskog centra, potom centra za nekretnine. Kako piše Süddeutsche Zeitung, trenutačne su obveze Marije Kolak, kao predsjednice, da upravlja smjerom Volksbanka, a odgovorna je za sve institucije od "Husuma do Lake Constance s više od 150.000 zaposlenih". Vatican News navodi da je udana i majka troje djece.


Nakon što je Europsko vijeće prošlog mjeseca donijelo odluku o Višegodišnjem financijskom proračunu i Fondu za pomoć (EU sljedeće generacije), Kolak je objavila: "EU je pokazao sposobnost djelovanja tijekom krize. To je dobar signal za Europu. Povezivanje isplata za pomoć s reformama u zemljama članicama sada će se još učinkovitije motriti, zahvaljujući ‘štedljivoj petorki‘. To su važni elementi koje smo mi, BVR, također zagovarali. Sada je važno da se pokrenu potrebne reforme u zemljama članicama."
Papa Franjo ponovno je kardinala Reinharda Marxa u četvrtak, 6. kolovoza, imenovao čelnikom Vijeća za ekonomiju. Papa je to vijeće osnovao 2014. s ciljem raščišćavanja financijskih dubioza Svete Stolice.


Suzana Župan
Prvi put imenovano šest žena, laikinja
Kardinal Marx je u Vijeće od 15 članova prvi put, prenose njemački mediji, imenovao i šest žena, laikinja. Uz Kolak, iz Njemačke je još Charlotte Kreuter-Kirchhof, profesorica prava iz Düsseldorfa. Tu su još Eva Castillo Sanz, Leslie Jane Ferrar (bivša rizničarka princa Charlesa), María Concepción Osákar Garaicoechea i Ruth Maria Kelly, koja je u britanskoj laburističkoj vladi 2004. - 2008. obnašala dužnost državne ministrice za obrazovanje i promet te za jednakost žena. Jedini muškarac je Alberto Minali. Osam članova su biskupi i kardinali.
Marija Kolak

članica Vijeća za ekonomiju Svete Stolice

Svojim angažmanom na spomenutoj funkciji želim pomoći mojoj Katoličkoj Crkvi u poslovima u kojima sam kompetentna. Vjerujem da ću svojim radom pomoći ugledu i općem dobru Crkve.