Magazin
ZVJEZDANA BLAŽIĆ

Pad konkurentnosti prehrambene industrije zaustaviti jakim mjerama
Objavljeno 8. kolovoza, 2020.

Pad konkurentnosti hrvatske prehrambene industrije treba na vrijeme zaustaviti jakim mjerama, ulaganjima u razvoj novih proizvoda i inovacije te poboljšanjem investicijske klime, ističe se u analizi konzultantske tvrtke Smarter objavljenoj u četvrtak:

- S obzirom na to da su ovo izazovna razdoblja za sve sektore, potrebno je poduprijeti daljnji rast i jačanje industrije hrane i pića, pri čemu naglasak trebamo staviti na izvoz te veća ulaganja u razvoj novih proizvoda i inovacije, ali posebno na poboljšanje investicijske klime - istaknula je konzultantica Smartera Zvjezdana Blažić.

Blažić je također napomenula kako je Europska komisija (EK) u paketu mjera za pomoć gospodarstvu, prema privremenom okviru EK za državnu pomoć, odredila maksimalnu potporu od 100.000 eura po poljoprivrednom gospodarstvu, a tvrtke za preradu hrane mogu najviše 800 tisuća eura:

- Do sada nema ozbiljnih inicijativa da bi se za prehrambenu industriju donio program poticanja, što su pojedine zemlje EU-a već učinile. Vjerujemo kako je sada vrijeme da se otvori i ta tema, važna za hrvatsku prehrambenu industriju, čija se međunarodna konkurentnost smanjuje - kazala je Blažić.

Iz Smartera napominju kako bi po uzoru na Europsku uniju trebalo i kod nas osnovati Forum za prehrambenu industriju koji bi uključio sve aktere u lancu i tražio najbolja rješenja koja bi pomogla u jačanju konkurentnosti te industrije. U analizi se navodi kako je zadnjih godina primjetan pad utjecaja prehrambene industrije na ukupno gospodarstvo:

- Cilj Hrvatske trebao bi biti što brže ojačati prehrambenu industrija kako bi se mogla nositi s jakom EU konkurencijom - kaže se u analizi. U tom smislu, kako se navodi, trebali bi se kroz EU fondove kreirati i ciljani programi te alocirati značajnija sredstva.

Jedino je tako moguće poduprijeti prehrambenu industriju i povećati njezin utjecaj na gospodarstvo, navodi se u analizi.

Blažić smatra da bi Hrvatska u složenim uvjetima poslovanja morala prepoznati prepreke za proizvodnju te učiniti sve da industriju ne izlaže dodatnim parafiskalnim i fiskalnim nametima:

- Gotovo je nevjerojatno da se vodi politika koja je protivna interesima vlastite proizvodnje. Mnogo takvih “malih” poteza dovodi do nekonkurentnosti hrvatske proizvodnje, u ovom slučaju u prehrambenoj industriji, a posljedice su odmah vidljive i na domaću poljoprivredu. Zatvaranje svakog radnog mjesta danas je problem, a zatvaranje cijelih pogona ili tvornica uvijek je ozbiljan udarac na lokalnu, regionalnu, pa i nacionalnu ekonomiju - zaključila je Blažić. (H/DJ)
Možda ste propustili...

INTERVJU: VEDRAN OBUĆINA, POLITOLOG I TEOLOG IZ RIJEKE

Trump je ogolio Novi svjetski poredak, ali ga se nije odrekao

DR. SC. BRANIMIR VIDMAROVIĆ EKSPERT ZA MEĐUNARODNE ODNOSE

Stari sustav još uvijek funkcionira

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI SVJETSKI POREDAK (I)

Globalizacija na popravnom,
promjene su neizbježne

2

DIVLJA IMIGRACIJA

Šveđani se bude uz zvuke eksplozija ručnih granata

3

SVJETSKI DAN TURIZMA: OD RUDOLFA STEINERA DO NOVOG NORMALNOG

Povratak ravnoteže u ruralnom razvoju