Regija
UBRZO OSLIKANA STRIZIVOJNA

Na 7 murala bit će krava, pruga te najduža ulica
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
Općina je pozvala lokalne slikarske snage da veliki zid oslikaju sa 7 simbola toga područja

Sve ono što simbolizira Strizivojnu, veliko mjesto Šokadije na spoju triju županija, uskoro će biti preneseno na sedam velikih murala kojima će, inicijativa je tamošnje općine, biti oslikan veliki zid u blizini općinske zgrade.


A ono što simbolizira ovaj dio Đakovštine svakako je najduža ulica u Strizivojni, koja je sa svojih 7,3 kilometra i posljednjim kućnim brojem 622 najduža ulica i u cijeloj Hrvatskoj. Potom je to pruga i strizivojački Željeznički kolodvor te autohtona krava Zelava, čija je glava, uostalom, i na službenom općinskom grbu. Simbol mjesta je i rodna zemlja, kao i šume koje okružuju to mjesto, pa će se i žitarice te šume naći na dva murala. Jedan mural bit će posvećen Domovinskom ratu i braniteljima, a Strizivojna je dala šest svojih sinova u obrani Hrvatske. K tome, u blizini zida je i spomenik poginulim braniteljima iz Strizivojne. Sedmi mural bit će posvećen djeci jer se u blizini zida nalazi dječje igralište, s tim da ovaj kraj dosad nije imao ni negativnih demografskih trendova.


Načelnik Josip Jakobović pozvao je lokalne slikarske snage da daju doprinos oslikavanju zida te time sebi i drugim mještanima uljepšaju životni prostor, ali i da vizualiziraju najveće prepoznatljivosti toga kraja.


- Imamo nekoliko slikara amatera te dva studenta na Likovnoj akademiji, pa će svatko od njih oslikati jedan do dva murala. Sredstva za to osigurat će Općina, a imamo i podosta donacija - kaže Jakobović. Nakon što prođu najveće vrućine lokalni autori boja i kičica trebali bi se latiti sredinom rujna, a zid sa sedam murala oslikati do početka studenoga. U blizini uskoro oslikanog zida ubrzo će se graditi i park.

- Želimo zid oslikati simbolima slavonskog sela kao što su: zemlja, šume, stočarstvo, ali i simbolima slobode i branitelja, djece kao naše budućnosti, no i strizivojačkim danas-sutra turističkim adutima: najdužom ulicom u RH i prugom, kolodvorom, a za koji smo izračunali da se u našoj blizini zbilo "Ubojstvo u Orient Expressu“ Agathe Christie. Od njezinih potomaka zatražili smo i očitovanje o autorskim pravima kako bismo našu ideju o sadržajima o toj temi na Željezničkom kolodvoru pretočili u djelo - kaže Jakobović. Tko zna, možda osvane i osmi mural o temi slavnog vlaka što je vozio na relaciji Pariz - Istanbul.


Suzana Župan
7

murala tematizirat će prepoznatljivost strizivojačkog podneblja
7,3

kilometra duga je glavna ulica u Strizivojni, pa slovi i za najdužu u Hrvatskoj
Murali će simbolizirati i branitelje i Domovinski rat, plodnu zemlju te šumu oko Srizivojne, kao i djecu
Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli