Novosti
REFORMISTI OBILJEŽILI 11. GODIŠNJICU SMRTI POLITIČARKE

Dabčević-Kučar trebala bi biti uzor
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Izaslanstvo Narodne stranke - Reformista položilo je u četvrtak vijence na grob Savke Dabčević-Kučar u povodu 11. godišnjice njezine smrti, istaknuvši da je ona jedna od najvažnijih političarki moderne hrvatske povijesti, koja bi trebala biti uzor drugima.


"Savka Dabčević-Kučar jedna je od najvažnijih političarki moderne hrvatske povijesti koja bi danas mogla i trebala biti uzor ne samo političarima u Hrvatskoj nego i svim građanima", izjavila je potpredsjednica stranke i saborska zastupnica Natalija Martinčević na zagrebačkom groblju Mirogoju.


Istaknula je da su njezino poimanje politike, djelovanje, čista i jasna stajališta uglavnom potpuno suprotni današnjem poimanju i viđenju politike, dnevnopolitičkim prepucavanjima i često ignoranciji naših političara kojoj svjedočimo.


"Savka je uvijek govorila da politika bez jasnih, etičkih i moralnih stavova nije politika. Na taj način promišljaju i Reformisti, na tim temeljima su nastali Reformisti i s tim temeljima ćemo nastaviti djelovati", poručila je Martinčević.


Savka Dabčević-Kučar rodila se na Korčuli 6. prosinca 1923., a umrla je u Zagrebu 6. kolovoza 2009. Bila je ekonomistica, profesorica i političarka. Jedna je od ključnih figura hrvatskoga proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta te reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. Autorica je više udžbenika iz područja političke ekonomije i planiranja.
Nakon 21. sjednice Predsjedništva Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) u Karađorđevu u prosincu 1971. bila je prisiljena dati ostavku na dužnost predsjednice Centralnog komiteta SKH, nakon čega je isključena iz SKH, uklonjena sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i iz javnog života. H
Osnivačica i predsjednica HNS-a
U početku stvaranja višestranačja 1990. u Hrvatskoj ponovno se uključuje u politički život pristupivši kao izvanstranačka osoba Koaliciji narodnog sporazuma. Bila je osnivačica i predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) od 1990. do 1994. te zastupnica u Hrvatskom saboru od 1992. do 1995. Počasnom predsjednicom HNS-a proglašena je 1995. Na čelu HNS-a naslijedio ju je Radimir Čačić, sada predsjednik Narodne stranke - Reformista.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike