Regija
GRADONAČELNIK VALPOVA POKRENUO MJESEČNIK

Šutalu novine više nisu samo bacanje novca?
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.
Uvodnik: “Želja je ponovno započeti tradiciju informiranja putem tiska”
VALPOVO

Točno tri godine nakon što je stupajući na dužnost gradonačelnika Valpova Matko Šutalo portalu gradonačelnik.hr dao izjavu o svojim prvim potezima, među kojima je bilo ukidanje tadašnjeg gradskog glasila "Valpovački tjednik", isti taj gradonačelnik u vremenu koronakrize ovih dana ponovo je pokrenuo gradski informativni mjesečnik nazvan "Valpovački novi list". Novom glasilu, koje izdaje Grad Valpovo i financira ga iz proračuna, glavni urednik i nakladnik je – gradonačelnik Matko Šutalo!

Nema odgovora
Glavni urednik u prvom je broju napisao i uvodnik, u kojem informira svoje sugrađane da će iste novine na svoje kućne adrese besplatno dobivati početkom svakog mjeseca te kako im je "želja ponovo započeti tradiciju javnog informiranja putem tiska", poručio je na naslovnici prvi čovjek Valpova, koji je u impresumu istog glasila na popis "novinara", uz samo jednu osobu iz tog područja, većim dijelom naveo svoje pročelnike koji će pisati za mjesečnik koji se tiska u 4500 primjeraka.

Premda smo, kao i inače, Gradu Valpovu uputili službeni upit da nam se očituju o razlozima ponovnog pokretanja novina, kao i gradonačelniku, koji je i glavni urednik – ni ovaj put do zaključenja teksta odgovor nismo dobili.

No valja se ponovno vratiti na priču iz srpnja 2017. godine, kada je Šutalo za portal gradonačelnik.hr obznanio "kako je donio odluku o raskidu ugovora s Udrugom Naklada informacija, koja izdaje Valpovački tjednik, za što im je Grad plaćao 8400 kuna mjesečno, odnosno 100.800 kuna godišnje. Tjednik je u predizbornoj kampanji služio isključivo kao glasilo HDZ-a", naveo je Šutalo rekavši kako je i to bio jedan od nepotrebnih troškova zbog kojih je Grad završio u dubiozama te se pohvalio kako je "umjesto financiranja ovog glasila odlučio novac iskoristiti za nabavu bilježnica svim osnovnoškolcima".

Osobna promidžba
Grad Valpovo, prema izjavama koje je gradonačelnik dao medijima, ubuduće će samo za troškove tiskanja izdanja na 16 stranica (s obzirom na to da pročelnici "novinarski" posao odrađuju bez naknade) plaćati između 8000 i 9000 kuna.

Jedan od vijećnika s najdužim stažem u Vijeću Valpova, nezavisni Jozo Piškorjanac, izjavio je kako se "ne može načuditi potezima gradonačelnika, kojemu je prije tri godine jedan od prvih poteza bilo ukidanje zajedničkih novina za Grad Valpovo i općine Bizovac i Petrijevci, koje su u to vrijeme Grad puno manje koštale, a danas, u vrijeme kada Grad ima silne financijske probleme i kada gradonačelnik neprestano inzistira na novim zaduživanjima, ponovno sam pokreće novine".

- Takav čin je apsolutno neodgovoran i neprimjeren. Zašto se sada za ovu namjenu troši novac poreznih obveznika kada svi znamo da ima mnogo važnijih namjena i još uvijek nepodmirenih obveza i dugovanja prema mnogima? Tu prije svega mislim na naša vijeća mjesnih odbora koji još čekaju novac od Grada, a zajedno s njima i naše udruge poput DVD-ova, KUD-ova i drugih udruga koje su nositelji aktivnosti po našim mjestima - upozorava ogorčeno Piškorjanac te nastavlja: "Ovo je čisti politički čin osobne promidžbe gradonačelnika i priprema terena za predstojeće izbore. To je jasno, i on to i ne skriva, ali i to je još jedan od pokazatelja njegova straha od neizbježnog gubitka izbora, jer se valpovački eksperiment nazvan ‘Matko Šutalo‘ više sigurno neće ponoviti", tvrdi Piškorjanac.

Da je i određeni broj članova HDZ-a i građana Valpova ostao zbunjen i zatečen nakon što je na kućne adrese zaprimio najnovije gradonačelnikovo glasilo, priznaje i čelni čovjek valpovačkog GO HDZ-a, Antun Katalenić.

- Ono što nikako ne razumijemo, jest lista prioriteta gradonačelnika: u ovo vrijeme i pokraj milijuna kuna neplaćenih računa poduzetnicima iz Grada Valpova i Valpovštine, ali i šire, on donosi odluku o osnivanju i lansiranju glasila čiji će troškovi iznositi i stotine tisuća kuna. Najveću parodiju zapravo je napravio stavljajući sebe i svoju ekipu za glavnog urednika i novinare. S obzirom na to da nemaju novinarskog iskustva, postavljamo pitanje tko im piše i uređuje tekstove te komu se sve to plaća - pita u priopćenju Katalenić.

Lidija Aničić
Ovo je doista kap koja je prelila čašu
“Začuđuje činjenica da samo deset mjeseci prije lokalnih izbora i nakon brda letaka i političkih prepucavanja kojima smo svjedoci posljednjih više od godinu dana, jer gradonačelnik želi podići milijunske kredite pod krinkom nedostatka novca, istovremeno se ima za privatni pamflet Valpovačke nezavisne liste nazvan Valpovački novi list. Gradonačelniku je očito dosadilo dijeliti letke po kućama, pa mu se učinilo zgodnije da to odrađuje na trošak poreznih obveznika. Nakon brojnih putovanja kao što su Bruxelles i posljednje na Rab, pod krinkom razvoja turizma i sporta, ovo je kap koja je prelila čašu i o kojoj više nećemo i ne možemo šutjeti”, poručuje Katalenić u ime HDZ-a, ali i mnogih nestranačkih građana koji se dobro sjećaju da je upravo Šutalo bio taj koji je ukinuo gradske novine kao nepotrebni trošak.
HDZ pita: “Kada Grad nema novca za projekte, račune i još mnogo toga, otkuda odjednom novac za novine?”
strah
neizbježan

gubitak

izbora
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike