Kultura
DOMAĆIN VUKOVAR, A TU SU I ILOK, OTOK, VINKOVCI I ŽUPANJA

Festival glumca bit će od 5. do 13. rujna, u 5 gradova, s 14 kazališnih predstava
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.

Festival glumca trebao je biti u svibnju u Vukovaru, no organizatori su zbog epidemije bili prisiljeni odabrati novi termin, pa će se 27. izdanje festivala, sukladno s epidemiološkim uvjetima, održati od 5. do 13. rujna. Grad domaćin je Vukovar, a predstave će biti izvođene i u Iloku, Otoku, Vinkovcima i Županji.

Iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika izvijestili su kako će biti izvedeno 14 kazališnih predstava iz prošlogodišnje nacionalne kazališne produkcije, koje je odabrao izbornik festivala, glumac Nedim Prohić, član Zagrebačkog kazališta Komedija. Domaćin festivala je umirovljeni glumac i ravnatelj ZK Komedija, Niko Pavlović, a ocjenjivački sud činit će Branka Cvitković, umirovljena glumica, nacionalna prvakinja HNK-a u Zagrebu; Miroslav Čabraja, glumac HNK-a u Osijeku, i Srđana Šimunović, glumica Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Od svoga osnivanja ovaj je festival posvećen glumcu i njegovu umjetničkom stvaralaštvu, a 1994. utemeljili su ga Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija. Prvi Festival glumca održan je u studenome 1994., kad su ga, na rubu bojišta, organizirali Zvonimir Torjanac, Himzo Nuhanović, Vanja Drach i Katarina Bahunek. Izbornik Vanja Drach za prvi je festival odabrao najzanimljivije komorne predstave iz prethodnih kazališnih sezona i festivalu dao podnaslov: Festival monodrame i komorne scene. Do danas on je prerastao u festival koji pred publiku donosi i komorne i velike ansambl predstave.

Festival glumca i njegova nastojanja najbolje ocrtava tekst koji je Zvonimir Torjanac napisao u uvodnoj knjižici 3. izdanja festivala: "Ovo je jedini festival u Hrvatskoj na kojem je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac, i sâm, kao i mnoštvo, može punim glasom reći: Kazalište, to sam ja. Iz skromnosti i ljubaznosti prema teatru on to nikad ne izgovara. Kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali glumačko stvaralaštvo posvećujemo mu ovaj festival."

Na Festivalu glumca glumci su izbornici, domaćini i članovi ocjenjivačkoga suda i nagrade se dodjeljuju isključivo za glumačka ostvarenja. Organizatori poručuju kako su u redovitom kontaktu sa Stožerom civilne zaštite VSŽ-e te vjeruju da će epidemiološka situacija biti stabilna, što će poklonicima kazališnih predstava na istoku Hrvatske dati priliku da uživaju u novom izdanju festivala i odabranim predstavama. D.Korpoš
Od svoga osnivanja ovaj je festival posvećen glumcu i njegovu umjetničkom stvaralaštvu
Najčitanije iz rubrike