TvObzor
HBO: TRIDESET NOVČIĆA

Svjetska premijera serije Alexa de la Iglesije na festivalu u Veneciji
Objavljeno 7. kolovoza, 2020.

Dramska serija u HBO Europe produkciji Trideset novčića (30 Coins) imat će svjetsku premijeru u sklopu posebne projekcije na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, koji će se održati od 2. do 12. rujna. Serija će tijekom ove godine imati premijeru na HBO GO-u.

Poznati redatelj Álex de la Iglesia će nas s Trideset novčića odvesti u svijet gdje ništa nije onako kao što izgleda i nikome ne treba vjerovati. Otac Vergara, kojeg igra Eduard Fernández, istjerivač je vraga, boksač i bivši osuđenik kojeg je crkva prognala te je postao svećenik u zabačenom gradiću u Španjolskoj. On želi zaboraviti i biti zaboravljen, ali njegovi neprijatelji će ga uskoro pronaći. Čudne stvari se počinju događati, nakon čega se gradonačelnik Paco, kojeg igra Miguel Ángel Silvestre, i lokalna veterinarka Elena, koju igra Megan Montaner, neočekivano udružuju i kreću u potragu za istinom. Istovremeno, stvarnost je iskrivljena ukletim novčićem koji je u srcu globalne zavjere. Uz režiju, Álex de la Iglesia je i jedan od scenarista, kao i Jorge Guerricaechevarría. Izvršni producenti za HBO Europe su Steve Matthews, Miguel Salvat i Antony Root. Álex de la Iglesia i Carolina Bang su izvršni producenti za Pokeepsie Films. Alex de la Iglesia španjolski je filmski redatelj, scenarist, producent i autor stripova. De la Iglesia dobiva veliku priliku kada poznati Španjolski redatelj Pedro Almodóvar producira njegov prvi dugometražni film Mutantska akcija. Njegov sljedeći film Dan zvijeri (1995.), horor-komedija o svećeniku koji pokušava spriječiti rođenje Nečastivog, dobio je šest nagrada Goya. Perdita Durango (1997.), s Javierom Bardemom i Rosie Perez, bio je neuspjeli pokušaj probijanja na angloameričko tržište. Nakon toga vraća se u Španjolsku i sljedećih godina režira niz crnih komedija. Umrijeti od smijeha (1999.) crna je komedija o komičarskom dvojcu Ninu i Brunu, koji se međusobno ne trpe. Triler-komedija Susjedi (2000.) aluzija je na Hitchcockove filmove, a 800 metaka (2002.) odavanje počasti špageti-vesternima. Bizarna crna komedija Ševac i njegov pjevac (2004.), o čovjeku koji pokušava izvesti savršen zločin, osvojila je šest nagrada Goya. Godine 2008. režira svoj drugi film na engleskom jeziku Oksfordska ubojstva, s Elijahom Woodom i Johnom Hurtom u naslovnim ulogama, koji ne postiže zapažen uspjeh.

S filmom Posljednji cirkus (2010.) osvojio je dvije nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu, za najbolji scenarij i režiju, a nakon njega snimio je još dva filma: As Luck Would Have It (2011.), u kojemu glume José Sánchez Mota i Salma Hayek, a dvije godine poslije Las brujas de Zugarramurdi. De La Iglesije autor je i dokumentarca Messi, o argentinskom nogometašu, snimljenom 2014. godine.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

Najčitanije iz rubrike