Regija
ZASTAVA KAO SIMBOL DOMOLJUBLJA

Više zastava krasi pročelja zgrada nego ranijih godina
Objavljeno 5. kolovoza, 2020.

SLATINA
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja najbolja je prigoda da isticanjem hrvatske zastave pokažemo svoju privrženost braniteljima, Hrvatskoj vojsci i policiji, koji su veličanstvenom pobjedom oslobodili tijekom Domovinskog rata okupirana područja i vratili ih u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Opterećeni svakodnevnim brigama i problemima gospodarske i socijalne naravi, ranijih godina ljudi su zanemarivali taj lijepi običaj pa su se hrvatske zastave, osim na ustanovama kojima je to zakonom propisano, mogle vidjeti samo na rijetkim zgradama i privatnim kućama. Ljudima jednostavno nije bilo važno isticanjem zastave pokazati privrženost domovini i pripadnost hrvatskom narodu.

Ove godine, međutim, slika je daleko ljepša jer pročelja zgrada krasi mnogo više zastava nego ranijih godina. Tako je i na slatinskom području, gdje su građani prihvatili poziv predsjednika Udruge HVIDR-a Slatina i gradskog Odbora za hrvatske branitelje Ilije Nikolića te predsjednika županijske HVIDR-e i Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mate Bubaša pa su isticanjem hrvatske zastave, simbola neovisnosti i državne pripadnosti, pokazali da se mijenja odnos, kako prema velikom doprinosu hrvatskih branitelja za stečenu slobodu, tako i prema predstavnicima hrvatske državne vlasti, ali i da jača osjećaj domoljublja i ponos zbog pripadnosti hrvatskom narodu.

Zastave su inače nastale još u starom vijeku, kad vojnici u ratnim sukobima nisu imali posebnih uniformi pa je upravo okupljanje oko zastave bio znak pripadnosti. Povijest hrvatske zastave seže u 1848. godinu, kad su Gajeve Narodne novine objavile odluku o izgledu hrvatske nacionalne trobojnice i kad je ona prvi puta službeno upotrijebljena. Pri dolasku Josipa Jelačića u Zagreb na ustoličenje za hrvatskoga bana, na čelu povorke nošena je zastava s grbovima kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije te Velike Ilirije, a trobojnica crven-bijeli-plavi od tada je nerazdvojni dio hrvatskoga nacionalnog identiteta.
Izgled današnje zastave Republike Hrvatske određen je usvajanjem Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske u Saboru RH 21. prosinca 1990. godine.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike