Ekonomija
SVE BOLJI REZULTATI U TURIZMU

Nautika dosegnula 75 posto lanjskih dolazaka
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Kako turistička sezona odmiče, hrvatska nautika bilježi sve bolje rezultate, naročito u srpnju. "Ako isključimo podatke o mini kruzerima, ukupan pad od početka godine iznosi 59 posto, a u sedmom mjesecu zabilježen je pad od samo 25 posto", navodi Hrvatska gospodarska komora.

"Promjene u strukturi gostiju su velike, na području Šibenika praktički su nestali Amerikanci, Englezi, Francuzi i Skandinavci, ali su zato puno više odradili Hrvati, Slovenci, Austrijanci i Nijemci. Sjeverni Jadran ima najmanji gubitak, a što idemo južnije, to je stanje teže. Dubrovnik je totalno odsječen. Tu je opet isti nazivnik - avioni", objasnio je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter Hrvatske gospodarske komore.

Ukupan broj čarter-gostiju pao je za 65 posto. Tako je Hrvatsku u prvih sedam mjeseci ove godine posjetilo 112.810 čarteraša, a u istom razdoblju lani taj je broj bio 317.700. Konkretno, pad u sjevernijim marinama, poput Punta ili Marine Verude, na razini je od 54 posto, a Dubrovnik ili Agana imaju pad od 85 posto. Srednja Dalmacija (Šibenik i Zadar) drže sa na 45 posto lanjskog prometa. Od početka godine do 30. srpnja zabilježeno je 28.400 stranih jahti i brodica, što je 67 posto u odnosu prema istom razdoblju lani (42.700). Kod jahti duljih od 20 metara bilježe se još bolji rezultati – 669 dolazaka u 2020. godini, što je 83 posto u odnosu prema 2019., kada je evidentirano 780 dolazaka takvih jahti. S druge strane, mali brodovi za višednevna kružna putovanja u prvih su sedam mjeseci 2019. imali 48.587, a u 2020. samo 2690 gostiju. Kada je riječ o razvoju situacije do kraja sezone, Klisović je oprezno optimističan. "Najave za kolovoz i jesen su prihvatljive, ako ne bude više situacija kao što je ova s Nizozemcima, koji su nas stavili na narančastu listu", zaključio je.

Predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić izrazio je zadovoljstvo ostvarenim prihodom u prvoj polovini godine od 72 milijuna kuna, što je 23 milijuna kuna manje nego 2019., pri čemu je čak 50 milijuna kuna ostvareno od godišnjeg veza. Adriatic Croatia International Club (ACI) upravlja s 22 marine na Jadranu. Kako pokazuje financijsko izvješće te kompanije, zabilježen je gubitak od 13,5 milijuna kuna, nasuprot u godini prije zabilježenoj dobiti od gotovo 7 milijuna kuna. Pavić je istaknuo da je ostvareni poslovni rezultat pokazao kako je bojazan da zbog pandemije koronavirusa neće biti sezone u nautičkom turizmu bila neutemeljena. D.Pav./H
Paško Klisović: Sjeverni Jadran ima najmanji gubitak, a što idemo južnije, to je stanje teže
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike