Ekonomija
VALAMAR RIVIERA ODUPIRE SE KRIZI

Stabilizirali poslovanje i očuvali radna mjesta
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
U grupaciji radi više od 4000 radnika, dok je dio njih i dalje zbrinut programom Pauza, sve do proljeća i normalizacije

Domaći hotelijeri podvlače crtu nakon prvog polugodišta 2020., obilježene zdravstvenom i gospodarskom krizom zbog epidemije koronavirusa. U prvih šest mjeseci ove godine jedna od vodećih hotelijerskih kuća u Hrvatskoj Valamar Riviera d.d. ostvarila je prihode od 134 milijuna kuna, 81 posto manje nego u istom razdoblju lani, izvijestili su iz te tvrtke. Posljedica je to zatvaranja turističkih objekata od ožujka do kraja svibnja i značajnih poremećaja turističkih tijekova. Ova godina, odnosno ova sezona veliki je izazov za sve hotelijere.

Ipak, u prvom polugodištu 2020. Valamar je na vrijeme pokrenuo akcijske planove za stabilizaciju poslovanja. Stoga, u ovoj rundi borbe s koronavirusom može odahnuti. Uspješno je "pauzirano" poslovanje 15. ožujka, očuvana su sva radna mjesta te je Valamar spremno dočekao otvaranje sezone tijekom lipnja.

Osigurana je potrebna likvidnost do 2021. kroz planove operativnih ušteda, ušteda na investicijama, odgode plaćanja te dogovora s investitorima. Operativni troškovi smanjeni su za 61 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a Vladine mjere pomogle su da se očuvaju sva radna mjesta, poručuje taj hotelijer.

Od 1. travnja Valamar uz podršku socijalnih partnera provodi program Pauza, Restart u okviru kojeg je svim zaposlenicima koji ne rade osigurana naknada plaće za čekanje za posao u iznosu od minimalno 60 posto redovne plaće, ali ne manje od 4250 kuna neto. U razdoblju od ožujka do lipnja više od 90 posto zaposlenika u Valamaru bilo je na Pauzi, za što su trošak zajednički snosili dioničari i država koja subvencionira naknadu za čekanje na posao pa danas, nakon otvaranja većine hotela I pokretanja sezone, u Valamaru radi više od 4000 zaposlenika, dok je jedan posto njih i dalje na pauzi, a koju će ova grupacija nastaviti tijekom jeseni i zime u svrhu očuvanja radnih mjesta do proljeća 2021., kada se očekuje normalizacija poslovanja. Radilo se i na likvidnosti te sporazumnoj odgodi plaćanja od 6 do 12 mjeseci.

Valamar je prvotno planirao investicijski ciklus za 2020. veći od 800 milijuna kuna, no on je do kraja lipnja smanjen za 125 milijuna kuna. Privremeno je usporena gradnja Valamar Pinea Collection Resorta u Poreču, ulaganju vrijednom 790 millijuna kuna te je odgođen završetak ove investicije. Investicija u hotel Valamar Parentino u Poreču uspješno je realizirana te je novi obiteljski hotel primio svoje prve goste u drugoj polovini srpnja.

Nadzorni odbor Imperial Riviere dao je suglasnost za nastavak ulaganja u 2021. godini, u iznosu od 36 milijuna kuna.

Suzana ŽUPAN
Hrvatska ima jedinstvenu priliku
Tijekom lipnja i srpnja Valamar je postupno otvorio 21 hotel i ljetovalište i svih 15 kampova u osam jadranskih destinacija u kojima trenutačno boravi više od 30.000 gostiju. “Hrvatska ima jedinstvenu priliku, s obzirom na visoku razinu sigurnosti, geografski i politički položaj u Europi, nametnuti se kao najpoželjnija destinacija Mediterana i ostvariti snažan rast već tijekom 2021. godine. Stoga je potrebno sačuvati radna mjesta u turizmu i podržati poslovne sustave koji imaju sposobnost i odgovornost za brzo pokretanje poslovanja”, poručuju iz Valamar Rivijere.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike