Dome slatki dome
BAZEN U VLASTITOM DVORIŠTU

Vodeni kutak sreće i užitka
Objavljeno 6. kolovoza, 2020.
Različite biljke, način popločenja, ležaljke i suncobrani upotpunit će ukupan dojam

Bez obzira na veličinu i odabrani oblik bazena, uživanje u njegovim čarima je zagarantirano. Radost koju pruža bazen u vlastitom dvorištu mnogo je veća od svih obveza, pa zato organizirajte svoj aqua kutak sreće i užitka, a posebno će mu se razveseliti oni najmlađi.


Bazen u vlastitom dvorištu pruža mnogobrojne užitke: od mogućnosti osvježenja hladnom vodom u vrućim ljetnim danima do organiziranja popodnevnih i večernjih partyja uz dobro društvo.

Atraktivan okoliš

Odabir bazena ovisit će o veličini raspoloživog prostora u dvorištu, željenom dizajnu i obliku te financijskim sredstvima koje ste spremni uložiti. Ukupan dojam bi se trebao uklopiti u već postojeći način uređenja kuće i okoliša. Kvaliteta ugradnje, kao i dodatni sadržaji, poput hidromasažnih mlaznica, upotpunit će ugođaj trenutaka provedenih u bazenu. Projekt bazena sa svim potrebnim instalacijama treba biti napravljen stručno kako bi ugradnja, kao i buduća funkcija bazena bili besprijekorni.


Osim same ugradnje pobrinite se i za atraktivan okoliš. Drveće, različite biljke, način popločenja, ležaljke i suncobrani upotpunit će ukupan dojam. Stil uređenja prilagodite vlastitom ukusu. Prilikom odabira materijala za popločenje staza oko bazena, odaberite svakako protuklizne materijale kako biste spriječili mogućnost ozljeda na vlažnoj podlozi.


Najljepše će se uklopiti drvene ili keramičke obloge.


Jedan od najatraktivnijih materijala za oblaganje unutarnje površine bazena su mozaik pločice. S obzirom na željeni efekt vode, odaberite boju koja će isti efekt naglasiti.
Plavo

Najčešće se odabiru nijanse plave boje s mat ili svjetlucavim efektima kako bi boja bila besprijekorno plava i tako podsjećala na boju mora.


Oblik bazena, veličina i dubina, definirat će način i mogućnosti njegove upotrebe. Bazen može biti dječji, rekreacijski te za plivanje. Zaobljeni bazeni, poput okruglih, elipsastih, ili organskih oblika, primjereni su za dječje i rekreacijske bazene, dok su oni pravokutnih oblika i većih dubina preporučljivi za plivanje. Kvalitetan i pravilno ugrađen preljev bazena omogućit će nesmetano otjecanje vode koja prelazi rub bazena, kao i njezino filtriranje.
Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Dizajn
bazeni
Svjetlosni efekti
Rasvjeta bazena i okolnog prostora utjecat će na ukupni dojam. Igra svjetla, vode i bljeska odabrane obložene keramike stvarat će posebne ugođaje i ambijente. Kupanje, odmaranje na ležaljci, druženje s partnerom ili prijateljima bit će kvalitetnije uz atraktivne svjetlosne efekte. Stoga posebnu pozornost posvetite upravo rasvjeti bazena. Romantično večernje ozračje bit će prava poslastica nakon svih dnevnih aktivnosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike