Novosti
PROMET NA HRVATSKIM AUTOCESTAMA

Za udarni vikend 25 % manje vozila
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.

Protekli vikend, a koji u ljetnoj sezoni inače slovi za udarni turistički vikend, na svim autocestama u Hrvatskoj - i onima u nadležnosti Hrvatskih autocesta d.o.o. i onima tvrtke Autocesta Rijeka - Zagreb d.d., zbog epidemije koronavirusa, koja je izazvala i smanjenje turističkog prometa zbog brojnih restrikcija vezanih uz putovanja, imao je 25 posto manji promet vozila i 30 posto manje naplaćene cestarine nego isti vikend prošle godine.

Prema podatcima Hrvatskih autocesta, tijekom vikenda od 31. srpnja do 2. kolovoza na svim autocestama u nadležnosti HAC-a i ARZ-a zabilježen je promet od 681.317 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 36,97 milijuna kuna bez PDV-a, a u istom vikendu prošle godine promet je bio 907.800 vozila i naplaćena cestarina od 52,82 milijuna kuna kuna bez PDV-a.

Na autocesti A5, Beli Manastir - Osijek - Svilaj, a koja još uvijek nije u punom profilu, udarni turistički vikend zabilježio je promet od 7234 vozila, a naplaćena je cestarina od 542.000 kuna. U odnosu prema istom vikendu prošle godine promet je na autocesti Slavonika manji 26 posto, a naplaćena cestarina manja je 21 posto.

"Na autocesti A5 od početka godine do sada zabilježen je promet od 397.552 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 29,24 milijuna kuna. U odnosu prema istom razdoblju prošle godine promet vozila i naplaćena cestarina manji su 23 posto", dodaju u Hrvatskim autocestama. Ipak, najveći pad prometa na hrvatskim autocestama ove je godine bio u travnju, u drugom mjesecu brojnih i rigoroznih mjera usmjerenih zaustavljanju širenja koronavirusa, prije svega zabrane kretanja izvan županija bez propusnica. Tada je promet na autocestama pao za čak 75 posto, a prihodi od cestarine za 71 posto. Usporedbe radi, pad prometa na autocestama u Austriji bio je tada 80 posto, a u Velikoj Britaniji tada se bio spustio na razinu prometa iz daleke 1955. godine.

U Hrvatskim autocestama ipak dodaju da, s obzirom na situaciju zbog epidemije COVID-19, podatci pokazuju kako se promet na autocestama povećava. Tomu u prilog govore i najave kako bi u kolovozu Hrvatska mogla dosegnuti i do 60 posto prošlogodišnjeg broja turista i noćenja, što je puno bolje od pesimističnih najava iz svibnja.

Podsjetimo kako je i dalje na snazi odluka Uprave HAC-a da zbog epidemije koronavirusa ovoga ljeta nema sezonskog podizanja cestarine od 10 posto, a koja se inače vozačima naplaćuje od 15. lipnja do 15. rujna. S.Župan
MALI RAST
Broj vozila na cestama ipak iz tjedna u tjedan raste. Naime, u vrijeme vikenda od 24. do 26. srpnja na svim autocestama u Hrvatskoj zabilježen je promet od 610.557 vozila i naplaćena cestarina od 33,1 milijun kuna bez PDV-a, što je bilo 30 posto manje vozila i 34 posto manje naplaćene cestarine nego u usporedivom vikendu 2019. godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike