Autoglas
PANDEMIJI KORONAVIRUSA UNATOČ

Kia u Europi zabilježila rekordnu prodaju hibridnih i električnih auta
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.

Kia Motors u prvoj polovini godine u Europi je, unatoč smanjenju tržišta zabilježila rekordnu prodaju hibridnih i električnih vozila. Prodaja Kijinih elektrificiranih vozila u prvom polugodištu, a u odnosu na jednako razdoblje prošle godine, povećala se za 18 % (44.894 prodanih vozila, prošle godine 38.173 vozila). Ove brojke uključuju i Kijinu sve veću ponudu blagih hibrida (MHEV), klasičnih hibrida (HEV), plug-in hibrida (PHEV) i električnih vozila (EV). Tako sada elektrificirana vozila predstavljaju četvrtinu Kijine prodaje u Europi (25,2 %).

Prema podacima europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), Kia je u Europi u prvom polugodištu prodala 178.392 vozila (-33.5 %, prošle godine su u istom razdoblju prodali rekordnih 268.305 vozila). Usprkos padu prodaje, kod Kije će i ove godine padati rekordi, jer se Kijin tržišni udjel u Europi s 3,2 % povećao na 3,5 %, što je njezin najveći tržišni udjel u povijesti.

Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je kako u drugoj polovini godine dolazi novi elektrificirani Sorento i unaprijeđene izvedbe modela Picanto, Rio i Stonic. Lansiranje Kijinih blagih hibrida ‘EcoDynamics+’ u različitim razredima kupcima će prvi put ponuditi širok izbor cjenovno pristupačnih, štedljivih hibridnih modela. S elektrificiranim modelima koji predstavljaju čak četvrtinu Kijine prodaje u Europi, ovaj je južnokorejski div prodaju svoja dva električna modela povećao za 65 % (12.522 vozila).

S 8715 prodanih primjeraka e-Nira i 3808 prodanih e-Soula, isključivo električna vozila predstavljaju rekordnih 7 % Kijine ukupne prodaje u Europi. Prodaja plug-in hibrida povećala se za 29 % (11.177 vozila), ponajprije zbog lansiranja PHEV izvedbi Ceed Sportswagon i XCeed, ali i zbog sve bolje prodaje plug-in Nira. Prodaja izvedbi s blagim hibridom veća je za čak 181 % (8389 vozila).

Inače Ceed (48.158 vozila) i Sportage (33.292 vozila), i dalje su najpopularniji kod kupaca. Potražnja za elektrificiranim Nirom (HEV, PHEV i EV) posebno je porasla tijekom krize (27.030 prodanih primjeraka), tako da se Niro prvi put vinuo među najprodavanije modele Kije u Europi. Slijede mu Stonic (23.474 vozila), i Picanto (21.214 vozila).

Milan Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana