Autoglas
STRAH AUTOINDUSTRIJE

Odlaze li fosilna goriva u povijest i prije očekivanja?
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.
Aktualna kriza značajno će usporiti rast stalne potražnje za fosilnim gorivima

Ako je suditi prema rezultatima nedavnog istraživanja tvrtke Boston Consulting Group (BCG), aktualna kriza izazvana pandemijom koronavirusa, mogla bi imati značajan dugoročni utjecaj na svjetska energetska tržišta. Stoga se nameće pitanje - Je li vrhunac potražnje za fosilnim gorivima iza nas?

Kako se čini, vrlo je vjerojatno da će aktualna kriza značajno usporiti rast potražnje za fosilnim gorivima tijekom sljedećeg desetljeća. Bude li sporiji gospodarski oporavak praćen čak i umjereno ubrzanim prelaskom s fosilnih goriva na obnovljive energetske izvore, kao što nagovještavaju mjere „zelenog oporavka“ kakve se trenutačno uvode u mnogim zemljama, potražnja za fosilnim gorivima više nikad neće premašiti potražnju iz 2019. godine.

Prema tom scenariju, ističe BCG, utjecaj bi varirao prema vrsti goriva i regiji. Ugljen je fosilno gorivo za čiju je potražnju najmanje vjerojatno da će se oporaviti. Istovremeno će potražnja za prirodnim plinom najvjerojatnije nastaviti rasti, dok će putanja potražnje za naftom biti negdje između putanja za prethodna dva goriva.

- Čini se kako smo dostigli važnu prekretnicu za energetska tržišta. Gospodarski učinak pandemije koronavirusa, sve manje energetski intenzivan gospodarski rast i stalna ulaganja u održivu energiju – sve to zajedno teško pogađa potražnju za fosilnim gorivima – tumači Tomislav Čorak, izvršni direktor i partner u BCG-u te dodaje da bi to za brojne energetske tvrtke moglo iz temelja izmijeniti njihovu stvarnost, i to mnogo ranije nego što su očekivali.

Ovisno o scenariju oporavka, marže energetskih tvrtki i njihov položaj na tržištima kapitala naći će se pod pritiskom. Tvrtke će biti prisiljene smanjiti troškove i povećati otpornost na okruženje, s dugoročno niskim cijenama. Istovremeno će morati ubrzati transformaciju svojih poslovnih portfelja, poslovanja i ulaganja. Sve ovo utječe na autoindustriju, a da se ona mijenja govore nam brojke o sve većem broju električnih i hibridnih automobila. A u idućim godinama ovih će automobila biti sasvim sigurno sve više, a dizelaša i benzinaca sve manje.

Marin Režić
// DVOJBA //
TRI GOSPODARSKA SCENARIJA BCG-a
BCG je analizirao buduću potražnju za energijom, koristeći tri gospodarska scenarija u obliku slova V, U i L. Oporavak u obliku slova V podrazumijeva da globalni BDP u 2021. godini nadmaši razinu iz 2019., a oporavak u obliku slova U značio bi stalan rast. U slučaju oporavka, obilježenog slovom L, riječ je o najgorem scenariju MMF-a, a šteta bi bila još veća.
Možda ste propustili...

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce