Crna kronika
PRESUDA NA TEMELJU SPORAZUMA STRANAKA

Fizioterapeut osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog 42 provale
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.
OSIJEK

Andrej B. (31) iz Osijeka osuđen je na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog 42 provale tijekom prošle i ove godine te jednu računalnu prijevaru. Provalama i krađama oštetio je vlasnike za najmanje 282.800 kuna, te u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude to mora platiti oštećenima.


Osječki fizioterapeut, koji inače radi za plaću veću od 5000 kuna, provaljivao je u kuće, stanove i poslovne prostore od početka siječnja prošle do sredine siječnja ove godine kada je uhićen. U objekte je ulazio provaljujući vrata, bilo ulazna bilo balkonska, prozore na kupaonicama i podrumima, otvarajući klizna prozorska stakla, režući komarnike... Nekada se pri tome koristio dlijetom, a nekada samo tjelesnom snagom. Provaljivao je u Osijeku u Donjem gradu i na Sjenjaku, te u Višnjevcu, Antunovcu, Branjinu Vrhu, Dražu, Kozarcu, Luču, Suzi, Dardi, Tenji, Zmajevcu, Čepinu i Belom Manastiru. Negdje je nakon provale samo pretražio domove i, kada bi vidio da nema ništa vrijedno ukrasti, samo bi otišao.


Krao je doslovce sve i svašta. Od zlatnog nakita, bižuterije, resivera za videonadzor, televizora pa do srebrnjaka, eura i kuna, pravih bisera, ključeva i rola negativa za fotoaparat. Bilo je tu i novčanika, osobnih dokumenata, ali i trofejni pištolj, te u jednom slučaju 20 skupocjenih satova.


No usput je ukrao i sedam lažnih dukata i bižuteriju. U osječkom Donjem gradu, uz više komada zlatnog, srebrnog i koraljnog nakita, ukrao je i dva sata, mobitel Iphone 4, kune i eure, a usput je pokupio i bocu šampanjca Dom Perignon. Nekada bi samo uzeo kovanice na koje bi naišao. U provali u Suzi nije mogao do vrijednih stvari, pa je vlasniku kuće ukrao dva ključa od sefa, a nakon jedne krađe iz kuće otišao je na bankomat i podigao s računa vlasnice 3000 kuna.


Niz provala krenuo je od početka pa do 4. siječnja prošle godine kada je u najmanje tri navrata provalio u ugostiteljski objekt u osječkom Donjem gradu, gdje je krao polog. Kada ga je 4. siječnja 2019. vidio Dario V., pobjegao je iz kafića praznih ruku. Na temelju sporazuma stranaka, osječkog Općinskog državnog odvjetništva i Osječanina, sud ga je za provale i krađe osudio na dvije godine zatvora, a za računalnu prijevaru, odnosno podizanja novca s tuđeg računa, na šest mjeseci, no kazna je spojena. U izrečenu kaznu zatvora uračunano mu je vrijeme uhićenja i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 14. siječnja.


Podsjetimo, nakon što je Andrej B. otkriven, policija je pripremila konferenciju za novinare na kojoj je izložila dio ukradenih stvari. Zbog brojnih provala pokrenuta je operacija kodnog imena "Antara", koja je trajala puna dva mjeseca da bi se došlo do identiteta provalnika. Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske, istaknuo je važnost samozaštite od kradljivaca i provalnika.


- S obzirom na to da su kuće u koje je ulazio bile prazne, htio bih istaknuti da je važno da građani i sami poduzmu određene korake samozaštite. Kada su odsutni ili nekamo putuju, potrebno je stan i kuću ostaviti u takvom stanju da se to ne primijeti. Pri tome bih istaknuo da su najvažniji dobrosusjedski odnosi jer dobar susjed najbolja je zaštita. Zamolite susjeda da podigne i spusti rolete, upali svjetlo i isprazni poštanski sandučić, jer su to prve stvari na koje provalnici obraćaju pozornost. Isto tako, ponovno bih upozorio građane da ne ostavljaju bankovne kartice i PIN na istom mjestu jer je i 31-godišnjak to iskoristio i počinio još jedno kazneno djelo, jer mu je vlasnik to olakšao - upozorio je tada Zoran Kon.
Policija je tada navela kako je Osječanin pomno planirao gdje će provaliti, izviđao objekte, a potom u noćnim satima dolazio do praznih kuća i preskakao zidove i ograde sa stražnje strane objekata. Pri tome je bio maskiran tzv. fantomkom, a nosio je rukavice.


Sandra Lacić
Provaljivao je u Osijeku, Višnjevcu, Antunovcu, Branjinom Vrhu, Dražu, Kozarcu, Suzi, Dardi, Čepinu...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike