Regija
PROJEKT DRUŠTVENI CENTAR IN

Podrška za socijalno isključene skupine
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.
Oni će djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom osigurati provođenje slobodnog vremena na kvalitetan način
VUKOVAR

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" nositelj je projekta Društveni centar IN - mreža podrške za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom grada Vukovara.

Stručna podrška
Ukupna je vrijednost projekta nešto manje od dva milijuna kuna, s tim da je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a preostali dio iznosa financira se iz državnog proračuna. Projekt će trajati do 3. lipnja 2022. godine, a "Vukovarskim leptirićima" partneri su u realizaciji Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar, Udruga osoba s invaliditetom VUKA Vukovar i Grad Vukovar.

Prema riječima Mateje Hojsak, voditeljice Društvenog centra IN, primarni im je cilj osigurati djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom provođenje slobodnog vremena na kvalitetan i strukturiran način, uz stručnu podršku. Mogućnost uključivanja u niz planiranih aktivnosti imaju i članovi obitelji korisnika.

- Provedbom ovoga projekta djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom s područja Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije bit će osigurani novi društveno-kulturni sadržaji koji će pridonijeti njihovu osnaživanju za aktivan život u zajednici, kao i izražavanje u okviru njihovih mogućnosti. Planirana je svakodnevna provedba tri programa, na način da će svaka udruga organizirati po jedan - pojasnila je Hojsak, dodajući kako će tri puta tjedno provoditi i tematske radionice.

Prilagodba prostora
Udruga osoba s invaliditetom VUKA ovoga tjedna počinje aktivnosti plesne terapije za starije osobe uz angažman vanjskog stručnjaka koji je zadužen za predstavljanje korisnicima osnova teorije i konkretnu provedbu plesne terapije, originalnog koncepta liječenja i sprečavanja bolesti koje su posljedica stresa i starosti. Važno je istaknuti kako će kroz ovaj projekt biti osigurana i prilagodba prostora potrebna za realizaciju aktivnosti.

Prema programu za kolovoz, UZOSIO Golubica će organizirati likovno-kreativne i plesne radionice, a "Vukovarski leptirići" do polovine ovoga mjeseca imaju upis zainteresiranih polaznika, a potom će krenuti s realizacijom programa.

U provedbu projekta bit će uključene stručne osobe iz svih područja, s tim da će Društveni centar IN biti dostupan korisnicima i za provedbu slobodnog vremena, ovisno o njihovim preferencijama, odnosno moći će čitati dnevne novine, koristiti računalo i internet te se družiti ili prirediti igraonice za djecu.

Organizatori naglašavaju kako će im realizacija dvogodišnjeg projekta ojačati i vlastite kapacitete, uz zapošljavanje novih djelatnika, ali i uspostaviti trajnu suradnju s Gradom Vukovarom u smislu pružanja sveobuhvatnih usluga za socijalno isključene skupine.

Istodobno žele i senzibilizirati širu zajednicu i promovirati inkluzivno volontiranje.

Dragana Korpoš
cilj
osigurati

neke nove

sadržaje
ŽELJA IM JE UKLJUČITI SVE DOBNE SKUPINE
Hojsak je navela kako će u četvrtak početi provedbu likovno-umjetničke radionice, a za programe UZOSIO Golubica prijavilo se 30 osoba. “Do sada je svaka udruga provodila posebne programe, no na ovaj ćemo način biti povezani kako bismo korisnicima omogućili sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu Vukovara, ali i cijele županije. Željeli smo uključiti sve dobne skupine i pripremiti im kvalitetne sadržaje”, poručila je i dodala kako projektom planiraju obuhvatiti minimalno 100 korisnika i 50 roditelja djece s poteškoćama u razvoju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike