Novosti
POZIV NA ČUVANJE ZDRAVLJA

Posjet svetištima na Veliku Gospu pod strogim mjerama
Objavljeno 4. kolovoza, 2020.
Organizatori okupljanja više od sto osoba dužni su voditi evidenciju sudionika

U Hrvatskoj su potvrđena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, broj aktivnih slučajeva je 703, a četiri su osobe umrle, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.


Testiranje 88 osoba u osječkom KBC-u rezultiralo je s dva pozitivna nalaza na koronavirus. Jedna novozaražena osoba ima prebivalište na području Ispostave Osijek, a druga na području Ispostave Beli Manastir. Preminula je jedna osoba starije dobi koja je imala znatne komorbiditete, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Inspekcija u klubovima

Trenutačno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 29 oboljelih, od kojih je jedan pacijent na respiratoru. Podsjetimo, KBC Osijek je respiracijski centar za svih pet slavonskih županija te se na liječenju nalaze osobe iz Osječko-baranjske, ali i drugih županija. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije do ponedjeljka su na području županije od koronavirusa izliječene 504 osobe te ih je trenutno zaraženo 75, a u samoizolaciji je 228 osoba. Inspektori i službenici Civilne zaštite obavili su tijekom vikenda 48 nadzora, većinu od njih, čak 34, u noćnim klubovima i ugostiteljskim objektima. Na sedam mjesta su utvrdili nepravilnosti i izdali upozorenje.


Kako se bliži 15. kolovoza, blagdan Velike Gospe i dolazak većeg broja hodočasnika u svetišta, Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije je prema Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji apelirao na to da se strogo vodi računa o provedbi protuepidemijskih odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u svetištima u Aljmašu, Dragotinu i Popovcu. "S obzirom na to da još uvijek traje epidemija koronavirusa te da nadležne institucije kontinuirano ulažu veliki trud i napore radi sprječavanja širenja i suzbijanja COVID-19, apeliramo da imate u vidu nadolazeći blagdan Velike Gospe u povodu kojeg se očekuje okupljanje velikog broja vjernika te da se navedeni događaj obilježi odgovorno i savjesno, kako nalaže trenutna epidemiološka situacija. Molimo vas da svojim autoritetom i ugledom uputite svoje župnike i građane da se, svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti epidemije, svi sudionici moraju ponašati odgovorno za zdravlje i život okupljenih vjernika i drugih građana", stoji u dopisu Stožera Nadbiskupiji i župnim uredima u Aljmašu, Dragotinu i Popovcu. Posebice se upućuje na strogo pridržavanje mjera uvedenih na okupljanjima s više od sto sudionika.
VUSŽ: Dvoje oboljelih

Podsjetimo da su organizatori takvih okupljanja dužni, uz ostalo, voditi evidenciju sudionika, a kako se, primjerice, na Veliku Gospu u aljmaškom svetištu okupi i više tisuća vjernika, još nije poznato na koji će se način ove godine organizirati njihov dolazak i prisutnost na misama.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji registrirane su dvije nove pozitivne osobe na COVID-19, po jedna iz Vukovara i Ivankova. U KBC-u Osijek između 1. i 3. kolovoza preminule su dvije osobe od COVID-19 iz te županije, navodi se u izvješću Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije u najistočnijoj županiji je 447, od kojih je 235 osoba izliječeno, a ukupno je pet osoba preminulo. Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske proteklog su vikenda utvrdili šest slučajeva kršenja mjere samoizolacije, i o tome su izvijestili Državni inspektorat.


Ivan Alilović/Miroslav Flego
nove žrtve
ČETIRI OSOBE U HRVATSKOJ SU PREMINULE
Možda ste propustili...

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

“MIGRACIJE - TRŽIŠTE RADA - ADMINISTRACIJA”

Velika potražnja za radnicima vladat će još nekoliko godina