Sport
PROŠLE SEZONE BILO JE PROMJENA U GRADSKOM VRTU

Potresi su bili odlasci Ivana Meštrovića i Dine Skendera
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.

Vezani članci

OSJEČANI DOBRI U NAJČUDNIJOJ SEZONI PRVE HNL

Dva lica bijelo-plavih: Eksplozija nakon stanke ipak nije okrunjena rezultatima za povijest

KAKO SU IGRALI IGRAČI NK OSIJEK U PROŠLOJ SEZONI

Neki ugodno iznenadili, od nekih se očekivalo više

Sezonu nogometaša Osijeka koja je završila prije tjedan dana, među ostalim, obilježile su i promjene u rukovodećem i stručnom kadru. Prvi potres dogodio se krajem rujna prošle godine kada je nakon poraza od Lokomotive u Zagrebu (2:1) s mjesta trenera odstupio Dino Skender.

On je na kormilu samo šest mjeseci ranije zamijenio Zorana Zekića. Tada je najavljivan kao velika budućnost bijelo-plavih i za njega su u klubu imali velike planove. Sve je krenulo dobro jer je u toj sezoni 2018./19. Skender doveo Osijek do trećeg mjesta. Međutim, problemi su počeli već u kolovozu kada je Osijek odmah na prvoj stepenici ispao iz Europe iako je Skender sve karte bacio baš na ta dva ogleda protiv bugarskog CSKA. Žrtvovao je i prvenstveni susret protiv Gorice, ali se to na kraju nije isplatilo. Osječani su ispali nakon izvođenja jedanaesteraca, ali pritisak je rastao jer je ostao dojam kako se uz malo hrabriji pristup moglo proći dalje. Ipak, Skenderu su presudila tri vezana susreta sredinom rujna u kojima bijelo-plavi nisu pobijedili. Problem je bio u tome što su dva od tri suparnika bile momčadi sa samog dna tablice. Bljedunjavi remi u Puli (0:0), pa na nevjerojatan način ispuštena pobjeda protiv Varaždina u Gradskom vrtu (2:2) kada je Osijek do sudačke nadoknade imao vodstvo od 2:0, te na koncu poraz od Lokomotive u kojemu su bijelo-plavi također imali vodstvo od 1:0 bili su kap koja je prelila čašu. Zapravo ne toliko kod čelnika kluba koliko kod samog Dine Skendera pa je razlaz bio neizbježan. Na njegovo mjesto došao je aktualni trener Ivica Kulešević, koji je malo-pomalo od Osijeka napravio ozbiljnu momčad, ali je u završnici sezone zbog raznoraznih okolnosti ostao bez drugog mjesta i plasmana u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Međutim, daleko već potres dogodio se krajem lipnja kada je s pozicije predsjednika Uprave neočekivano abdicirao Ivan Meštrović. Svakakve su se teorije vrtjele o razlozima njegova odlaska, a on sam je tvrdio kako je jednostavno došlo do "zamora" materijala. Meštrović je odradio prvi i najzahtjevniji četverogodišnji ciklus u kojemu je NK Osijek, uz pomoć mađarskih partnera i investitora, izveo iz teških godina u kojima je klub živio na rubu bankrota i doveo ga u sam vrh hrvatskog nogometa. U njegovu mandatu krenula je i izgradnja novog stadiona i kampa Škole nogometa na Pampasu, a Osijek je u svim sezonama izborio plasman u Europu (osim 2016. godine kada su Meštrović i Mađari u veljači tek došli u klub koji se tada borio za opstanak, nap. a.). U klubu su njegov odlazak objasnili činjenicom da mu je istekao predsjednički mandat. Na Skupštini dioničara izglasan je i novi sastav Nadzornog odbora koji je zapravo rukovodeće tijelo NK-a Osijek, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Ferenc Sakalj, koji je dotad imao dopredsjedničku ulogu. Na kraju se ništa dramatično nije dogodilo jer Osijek će nastaviti tamo gdje je stao, a Ivan Meštrović je dobio novi zadatak. On će se sada baviti isključivo dovršetkom izgradnje stadiona i kampa Škole nogometa na Pampasu. Ništa se nije promijenilo i neće se mijenjati ni u ambicijama bijelo-plavih. Želja je nastaviti rezultatski napredak i u godinama koje dolaze pokušati napasti naslov prvaka Hrvatske. D.Keler
HRVATSKI KUP

Rujevica će se dugo pamtiti

 

Osijek je u hrvatskom Kupu došao do polufinala. Prije toga eliminirao je Vuteks Slogu (9:0), Zadar (3:0) i Inter Zaprešić (2:0). Polufinale protiv Rijeke na Rujevici ostalo je zapamćeno po velikim sudačkim pogreškama na štetu Osijeka. Bijelo-plavi su vodili s 2:0, a onda je sudac Igor Pajač počeo svoj show. Neopravdano je isključio Laszla Kleinheislera, a kasnije još i dosudio nepostojeći kazneni udarac za Rijeku, što su domaćini znali pretvoriti u potpuni preokret i s 3:2 otišli u finale.

KRATAK EUROPSKI PUT

Jedanaesterci protiv CSKA-a nisu bili sretni

 

Prošlosezonska europska avantura bijelo-plavih nogometaša bila je kratkog vijeka. Zapravo najkraća u posljednje tri godine. Osijek je zapeo već na prvoj stepenici, kada ga je u 2. pretkolu Europske lige zaustavio bugarski CSKA. Ostao je dojam kako su Osječani u dva susreta bili bolji suparnik, ali to na kraju nisu pretvorili u prolaz u sljedeću rundu. Prva utakmica igrala se u Sofiji, a CSKA je pobijedio s 1:0 zahvaljujući sjajnom pogotku Evandra. Tjedan dana poslije u Gradskom vrtu Majstorović je Osijeku osigurao također minimalnu pobjedu (1:0), pa se nakon 120 minuta pobjednik rješavao izvođenjem jedanaesteraca. Bugari su bili mirniji i prošli dalje ukupnim rezultatom 4:3. Za Osijek su penale promašili Mile Škorić i Petar Bočkaj. D. Kl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike