Regija
JEDINI OCJENJIVAČ IZ HRVATSKE

Baranjac među svjetskim stručnjacima na vinskom natjecanju u Mađarskoj
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
VARDARAC - Tridesetdvogodišnji Tivadar Balint, vinar i vinogradar, zaposlen u Szabo podrumu iz Karanca, sudjelovao je kao ocjenjivač na 21. VinAgori, najvećem međunarodnom vinskom natjecanju u Mađarskoj. Bio je u društvu 50 vinskih stručnjaka iz cijeloga svijeta, a kušali su 800 vinskih uzoraka. Tivadar je bio jedini predstavnik Hrvatske.

- Ponosan sam zbog poziva na ovo najveće mađarsko međunarodno vinsko ocjenjivanje. Ni trenutka nisam dvojio i s radošću sam otišao u Mađarsku. Jedan od osnovnih razloga je prigoda da od starijih kolega vinara, članova komisije, ali i vinara koji su poslali svoje uzorke, nešto naučim, budući da sam relativno mlad, a s vinarstvom se želim još dugo intenzivno baviti.

Naglašava i kako je 2012. godine diplomirao na poljoprivrednom fakultetu, smjer hortikultura, vinarstvo, vinogradarstvo, u Budimpešti. Nakon toga počinje raditi u Szabo podrumu, za koji ga veže i rodbinska veza, budući da je vlasnikov zet. Do sada je kao ocjenjivač sudjelovao na nekoliko natjecanja u Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Vojvodini, a zanimljivo je da nikada vina nije ocjenjivao u Hrvatskoj.

- Sigurno je da bih se rado odazvao i na neko hrvatsko ocjenjivanje. No, ima još vremena - kaže. Napominje kako je na VinAgori kušao dva puta po 45 uzoraka raznih vina iz cijeloga svijeta. Ocjenjivači su bili podijeljeni u nekoliko skupina po šest osoba, a u svakoj je skupini bilo po troje inozemnih ocjenjivača i obvezno po nekoliko mlađih. Na upit može li usporediti mađarska i hrvatska vina, ističe kako je naša graševina ‘‘zakon‘‘, dok Mađari imaju izuzetna crna vina.

- Čini mi se da je u Mađarskoj kultura ispijanja vina na nešto višoj razini. Na kraju, imaju i više vinograda, odnosno podruma nego mi, ali smo im vrlo blizu - ističe, dodajući kako su problemi tamošnjih i hrvatskih vinogradara i vinara slični. Inače, vinogradarstvom se bavi gotovo od malih nogu. Doduše, u rodnom Vardarcu ima mali vinograd, a intenzivnije se vinogradarstvom počeo baviti kada se zaposlio u Szabo podrumu.

Na VinAgori, održanoj u Szekszardu, dodijeljeno je šest nagrada Champion, sedam zlatnih, 140 zlatnih i 94 srebrne medalje.

Dodijeljeno je i 19 posebnih priznanja najboljim mađarskim sortama, najboljim stranim vinima te najuspješnijim proizvođačima. Iz Hrvatske je pristigao samo jedan uzorak. I. G.
Možda ste propustili...

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana