Mozaik
SLAVONCI KAO LAĐARI

Đakovački bećari ponovno veslaju na Maratonu lađa
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Bećare čini 13 članova Vaterpolo kluba Đakovo koji su vježbali na Boroviku i Gradskim bazenima

Kako vode Neretve tisućama zaveslaja krote Slavonci, točnije Đakovčani, na Maratonu lađa nizvodno tom rijekom u subotu, 8. kolovoza, s početkom u 17 sati, pokazat će „Đakovački bećari“, lađarska ekipa Vaterpolo kluba Đakovo, što na tom popularnom natjecanju u neretvanskoj dolini sudjeluje drugu godinu zaredom. „Đakovački bećari“ led na Maratonu lađa probili su prošle godine kada su među 29 natjecateljskih ekipa osvojili 21. mjesto. Puni dojmova s debitantskog nastupa u dolini Neretve, Đakovčani su se prijavili i ove godine, a ekipu im čini trinaest članova – deset veslača i tri rezerve. Kapetan im je Bruno Markulić.

- Za Maraton lađa vježbali smo na jezeru Borovik, a imali smo i veslačke treninge ovdje, na Gradskim bazenima u Đakovu - kaže trener đakovačke vaterpolo i lađarske ekipe Neven Markulić. Jer, Maraton lađa dolinom Neretve, počevši od Metkovića, nizvodno uz rijeku, pokraj Opuzena, pa do Ploča, dug je zahtjevnih 22,5 kilometara.

„Đakovački bećari“ na Maraton lađa putuju već danas, u ponedjeljak, jer, "u utorak veslamo brzinsku utrku za poredak, a prijavljeno je 35 ekipa", dodaje trener Markulić. Poput ostalih ekipa i lađa, i „Đakovački bećari“, imaju svoju, živopisnu zastavu i jarbol na sredini lađe. S obzirom na to da se ove godine Maraton lađa održava u uvjetima koje nameće koronavirus, na startu i cilju lađa neće biti gledatelja. Ovo tradicionalno natjecanje, koje želi očuvati tradiciju lađe kao autohtonog plovila u dolini Neretve, prvi put je održano 1998. godine. Uvijek je to druge subote u kolovozu. "Ono što je za Cetinsku krajinsku Sinjska alka, to je za dolinu Neretve Maraton lađa. Ono što je za Veneciju gondola, to je lađa za Neretvane", kažu u Udruzi lađara Neretve.

Natjecanje đakovačkih vaterpolista na Maratonu lađa prate brojni sponzori, kao i Grad Đakovo, a „Đakovački bećari“ sve ih reklamiraju na dresovima, kao, dakako, i obrise najupečatljivije đakovačke vizure - zvonika katedrale. "Vaterpolo klub Đakovo broji oko 30 članova koji se ‘rotiraju‘", kaže trener Markulić, i dodaje kako je ove godine Klub na Gradskim bazenima organizirao besplatnu školu plivanja za djecu. Vaterpoliste raduje što svojim sudjelovanjem na Maratonu lađa u dolini Neretve promoviraju i svoj grad Đakovo.

Suzana Župan
21.

mjesto Đakovčani su 2019. osvojili na neretvanskom Maratonu lađa
13

članova broji lađarska ekipa “Đakovačkih bećara” na Maratonu lađa - deset veslača i tri rezerve
Maraton lađa nizvodno rijekom Neretvom, od Metkovića, pokraj Opuzena, do Ploča, dug je čak 22,5 kilometra
Možda ste propustili...

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike