Zdravlje
KRONIČNA OPSTRUKTIVNA PLUĆNA BOLEST

Suženi dišni putevi mogu biti faktor rizika za razvoj KOPB-a
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Pušenje se smatra glavnim uzrokom razvoja kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) u razvijenim zemljama, no i u brojnih se nepušača može razviti kronični upalni poremećaj, što rezultira opstrukcijom protoka zraka iz pluća. Znanstvenici Medicinskog centra Sveučilišta Columbia u Irvingu objasnili su zašto se i u 39 posto nepušača razvija KOPB, koji u konačnici može izazivati rak. Da bi otkrili zbog čega su i nepušači podložni razvoju ove bolesti, znanstvenici su analizirali rezultate kompjutorizirane tomografije (CT) provedene na više od 6500 osoba. Njemačka zaklada za plućne bolesti (DLS), pozivajući se na rezultate nedavnih američkih studija, pojasnila je da je riječ o stanju zvanom ‘dysanapsis‘, odnosno o smanjenjoj veličini dišnih puteva.

Drugim riječima, dužina i promjer dišnih puteva - bronhijalnih cijevi koje se granaju plućima poput grana stabala - malena je u odnosu prema veličini pluća. Stručnjaci kažu da postoji nerazmjer u veličini dišnih puteva u usporedbi s plućnim tkivom.

Uži dišni putevi mogu ograničiti protok zraka, povećavajući vjerojatnost za razvoj KOPB-a, kažu istraživači, posebno u kombinaciji s dugotrajnom izloženošću nadražujućim plinovima ili česticama, najčešće dimu cigarete. Simptomi KOPB-a uključuju kašalj i otežano disanje. Dišni ​​putevi kod žena obično su uži nego kod muškaraca, što može objasniti zbog čega se kod njih češće nego kod muškaraca razvija KOPB. DLS ističe da se ovakvo stanje češće javlja u odraslih osoba koje su rođene prije predviđenog termina. U prosjeku je prijevremeno rođenje povezano sa smanjenjem funkcije pluća od 20 do 30 posto. Takve osobe definitivno ne bi smjele pušiti, a funkciju pluća mogu poboljšati posebnim vježbama ili općenito fizičkom aktivnošću, ističe DLS. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike