Novosti
POTPREDSJEDNIK VLADE IDE U KNIN

Milošević: Sazrio je trenutak da se prestane s mržnjom
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade  Boris Milošević u subotu je objavio da u Knin na obljetnicu Oluje ide kao član Vlade, Srbin iz Hrvatske svjestan opterećenja ratnog nasljeđa, jer smatra da je došao trenutak da se prestane s mržnjom i počne graditi kultura mira.

Rekao je da u Knin ide jer smatra da je nakon 25 godina potrebno prestati s mržnjom i ratom, koji za mnoge u društvu, nažalost, nije gotov. To, kaže, najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti koja u svojim školama moraju trpjeti stigmu i osjećati krivnju samo zato što su Srbi.

"Idem, jer želim olakšati njihovu budućnost. Idem jer mislim da je sazrio trenutak da politika razumijevanja i poštovanja drugog pobijedi politiku mržnje", napisao je Milošević na facebooku.

Rekao je i da je Oluju dočekao u Šibeniku.

"Samu Oluju sam dočekao u rodnom Šibeniku, brinući tih dana za oca koji je bio mobiliziran kao hrvatski vojnik, za svoje prijatelje koji su bili u Hrvatskoj vojsci, kao i za rodbinu koja je bila na drugoj strani", napisao je.

Istaknuo je da mu je teško bilo donijeti ovu odluku i zbog privatne obiteljske tragedije, jer mu je u selu Bribirske Mostine nakon Oluje ubijena očeva majka vatrenim oružjem iz neposredne blizine.

"Ubojica je pronađen slučajno zbog vlastitog bahaćenja, smatrajući da nitko neće istraživati ubojstvo 'četnikuše', kako je sam rekao. Osuđen je na 7,5 godina, da bi izašao za 3,5 godine, nakon što je dobio predsjednikovo pomilovanje", navodi Milošević opisujući tragediju koja se dogodila njegovoj obitelji tijekom Oluje.

U Knin idem otvorena srca

Ističe da mu je "s teretom ove obiteljske tragedije bilo još teže donijeti odluku da dođe u Knin, no ide otvorena srca, iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumijevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani".

Milošević navodi i da Oluja nije samo vojno-redarstvena akcija, nego i golema kolektivna trauma. Za Hrvate je ona simbol početka dugo žuđenog mira i prestanka okupacije, za Srbe je ona trauma početka novog egzodusa, stradanja, straha, neizvjesnosti i nemogućnosti povratka u svoje domove.

Svjestan je, kaže, da njegov dolazak u Knin neće kod većine promijeniti dva različita pogleda na Oluju, ali je voljan prihvatiti svaku gestu koje ide ka tome da zajedničkom tolerancijom i uvažavanjem sami sebe potvrdimo kao demokratsko društvo koje može ostvariti suživot i prosperitet, bez obzira na svaku razliku, pa tako i onu u tumačenju zajedničke povijesti.

"Od mog odlaska u Knin, puno je važnije graditi atmosferu pomirenja i dijaloga u kojem kao društvo moramo priznati i prihvatiti sve žrtve bez obzira na nacionalnost", poručio je Milošević.

(Hina)

Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku