Crna kronika
UPOZORENJE IZ POLICIJE

U prvih su šest mjeseci ceste odnijele 113 života
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Najčešći je uzrok nesreća prebrza vožnja, a 28 smrti izazvali su pijani vozači

U pet prometnih nesreća u proteklih tjedan dana poginulo je čak devet osoba, a u prvih šest mjeseci ove godine život je u prometu izgubilo 113 osoba, izvijestila je policija uoči vikenda u kojem se očekuje pojačan promet, ali i skliski kolnici zbog mogućih pljuskova.


U proteklih tjedan dana poginuli su vozač motocikla, tri vozača automobila i pet putnika. Prvih šest mjeseci, pak, obilježile su nesreće u kojima su stradavali motociklisti, alkoholizirani i mladi vozači, pješaci i biciklisti, a najčešći uzrok nesrećama bila je neprilagođena brzina i nekorištenje sigurnosnog pojasa. Tijekom prvog polugodišta 2020. u prometu je poginulo 113 osoba, što je 14 manje nego u istom razdoblju lani. U prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina poginulo je 57 osoba, ili 50,4 posto od ukupnog broja poginulih, preciziralo je Ravnateljstvo policije.


Pijani vozači skrivili su u prvom polugodištu 25 prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je poginulo 28 osoba ili 24,8 posto od ukupnog broja. Od 56 vozača i putnika, koji su poginuli u osobnim automobilima, njih 22, ili 39,3 posto, nije koristilo sigurnosni pojas, priopćila je policija.


Tijekom prvih šest mjeseci 2020. u prometnim nesrećama poginula su 24 motociklista i dva mopedista, a u razdoblju od 1. do 23. srpnja poginulo je osam motociklista i jedan mopedist. Od početka godine svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama nalazila se na takvim vozilima, dodala je policija.


Mladi vozači su tijekom prvog polugodišta ove godine skrivili 19 prometnih nesreća u kojima je poginula 21 osoba, ili 18,6 posto od ukupnog broja poginulih. U istom razdoblju poginulo je 20 pješaka i pet biciklista, nadodalo je Ravnateljstvo policije.

Policija savjetuje vozače da u vožnji budu maksimalno koncentrirani na promet, da se ne koriste mobitelom tijekom vožnje i pripaze na dovoljan razmak između vozila, kao i da poštuju dopuštena ograničenja brzine i prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste.


Milan Bugarić
I OVAJ VIKEND POLICIJA ĆE POJAČANO NADZIRATI SUDIONIKE U PROMETU
Poseban apel uputili su roditeljima mladih vozača i drugim odraslim osobama da im ne omogućuju upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita te da im onemoguće vožnju ako imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkohol.

Zbog učestalih nesreća policija će tijekom nadolazećeg vikenda nastaviti pojačane aktivnosti usmjerene na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja, kojih je puno.

Policija je najavila da će nadzirati promet na velikom broju lokacija u koje će uključiti maksimalno raspoloživi broj policajaca. Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost poklonit će se bezrazložnoj vožnji lijevim prometnim trakom.
Možda ste propustili...

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike